Det gamla slottet

I vår lilla stad har vi en byggnad vi är stolta över och som utgör stadens kanske största turistmagnet, Nyköpingshus. Den första lilla byggnation som utgjorde grunden till det som skulle komma att bli ett ståtligt slott, var ett litet stentorn (en kastal) som uppfördes på 1100-talet.
Allt eftersom staden växte byggdes nya torn och murar kring dessa och slottet tog sakta men säkert sin form. Under åren lät kungar som Sten Sture d:ä och Gustav Vasa göra en del förbättringar, men det var inte förrän 1568 som den riktiga förändringen tog fart.
Den dåvarande slottsherren, hertig Karl, såg då till att bygga om den medeltida borgen till ett renässansslott. 1719 härjade ryssen på den sörmländska kusten och slottet och stora delar av Nyköping brändes ned. 1720 började man bygga upp slottet ovanpå de rester som fanns kvar, men denna gång i mindre skala.
Ni som besöker Nyköping ska definitivt göra ett besök i museet som är beläget i Kungstornet och är gratis för alla. Mycket sevärt.
 
Slottet är förstås ofta förevigat, såväl av turister som Nyköpingsbor och visst är det ståtligt både på sommar och vinter. Se bara upp för gigantiska istappar som hänger ned från de många avlopp som finns inmurade i väggarna.

 

Informativa länkar om Nyköpingshus:
Nyköpingshus historia
Kungstornet, Hertig Karl och lite historia
Sörmlands museum


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Nyköping genom kameran och lite till.

Bloggen kan förhoppningsvis sprida lite information om Nyköping och vad som finns att se och göra. Mina intressen för Photoshop kommer också att synas emellanåt.

RSS 2.0