Stadsvandring

Tänk så många gånger man vandrat genom Nyköping och aldrig tänkt på de byggnader man passerar och dess historia.
 
Därför passade vi på att gå med på en av Sörmlands museums dagliga stadsvandringar som anordnas sommartid. I detta fallet rörde det sig om en vandring bland gamla bygnader på Öster och i trakterna av där vi bor.
 
Med start vid Westerlingska gården tog promenaden sin början. Westerlingska gården byggdes 1719 och har sedan dess inhyrt bl.a. apoteket Fenix, men är idag ett galleri.
 
 
Promenaden gick sedan ut på Storgatan där vi passerade Prästgården, Sparbankshuset och det gamla Riksbankshuset där även Posten haft ett kontor. De ståtliga byggnaderna kring Östra Storgatan uppfördes i mitten och slutet av 1800-talet, under en tid när stora planer fanns för Nyköping och dessa byggnader skulle utgöra en "rik" fasad för överheten.
 
 
Bor ni i Nyköping har ni säkerligen passerat dessa byggnader åtskilliga gånger, men förmodligen aldrig studerat de små detaljerna som gör byggnaderna vackrare än många av er kanske ser.
 
 
 
 
Annars finns många mindre byggnader med en egen historia, mysiga innergårdar och lummig grönska.
 
 
Vandringen på cirka 45 minuter slutade vid Prosten Pihls gård där vi fick höra om dess historia. 45 ganska givande minuter var därmed över och med flera förut okända fakta i huvudet traskade vi det fåtal metrarna hem.
 
Läs mer om Nyköpings museums stadsvandringar här.
   
 
 
 


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Nyköping genom kameran och lite till.

Bloggen kan förhoppningsvis sprida lite information om Nyköping och vad som finns att se och göra. Mina intressen för Photoshop kommer också att synas emellanåt.

RSS 2.0