Linudden

Klockan 08:00 på lördagmorgonen. Klarblå himmel, en termometer som visar +12°, en fru på besök hos dotter och dotterdotter hela helgen och en kamera med nyladdade batterier. Dags att stoppa ned en matsäck (öl och mackor) och dra ut på en fotoexcursion.
 
Denna gången var Linudden målet. Linudden är ett naturreservat som ligger några kilometer utanför tätorten och gränsar till inloppet till Nyköpings hamn.
 
 
För bara något år sedan gick cykelvägen mellan Nyköping och Linudden på grusväg intill åkrar och genom lummig skog. Allt eftersom stadsdelen Arnö expanderat har mycket av detta försvunnit (tyvärr) och nu tar man sig hela vägen på nyasfalterad cykelbana. Lättrampat, men tråkigt.
 
Nåja, så jäkla lättrampat blev det nu inte då vinden friskade i ganska rejält när man kom utanför vindskyddet som stadens byggnader utgjorde. Motvind (häpp) och en temperatur som inte motsvarade den tunna t-shirt jag bar och en klarblå himmel som sakta fylldes med moln. Hmm...
 
Ja ja. Med matsäcken uppdukad och den rogivande naturen framför, var der bara att njuta (märkligt hur man glömmer vardagens alla eländen när man vistas ute i det bästa som Sverige kan erbjuda) och se på fåglar och båtar som passerade till och från Nyköping.
 
 
Efter en öl och två skinkmackor var det dags att föreviga de djur som finns i området, dvs. de djur man ofta hör men inte ser. För några år sedan såg jag en havsörn breda ut sina vingar och lämna området. Denna örn eller någon avkomma är mitt mål varje gång jag befinner mig på Linudden, men det är den enda gång jag hittills fått se den och självklart fanns ingen kamera med vid det tillfället. Den finns nu med varje gång kan jag säga, men...
 
Nåväl, några djur satt dock i träden och tittade nyfiket på när jag både gick, kröp och låg på marken med kameran i famnen...
 
 
...och vissa djur var jag glad över att inte behöva möta när jag ålade runt bland gräs och löv.
 
 
Snart tröttnade jag på alla djur som satt högt uppe i trädkronorna eller djupt inne i snårskogen och hånflinade åt idioten som trodde han skulle få riktigt fina fågelbilder med sig hem.
 
Genom naturreservatet Linudden passerar den cirka 100 mil långa Sörmlandsleden som går i krokar runt hela Södermanland, ända upp till Nynäshamn.
 
 
Genom Linudden passerar man ett stort lund- och lövskogsområde med ett stort utbyte av flora och fauna (när man ser dem). Uråldriga träd som sakta vittrar sönder gör här sällskap med björk, lind, asp och hassel och har man tur man man få se fåglar som näktergal, hackspett och längre ut bland vassruggarna brukar svanar, sothöns och skäggdoppingar hålla till. Fortsätter man att gå längs med vandringsleden kommer man till den gamla skansen Örstigsnäs som skulle försvara Nyköping på 1600-talet och lite längre bort ligger badet som kan sägas vara tätortens enda riktiga havsbad.
 
 
Så här på vårkanten domineras marken av vitsippor. Vill ni fotografera eller bara njuta av denna blomma är Linudden på våren det perfekta urflyktsmålet.
 
 
Dags för hemfärd, denna gången med vinden i ryggen (jippiiii), en rogivande känsla och förhoppningen om att kommunpolitikernas hybris i frågan om nya bostadsområden inte letar sig hela vägen ut till Linudden.
 
Jakten på att föreviga denna havsörn får fortsätta vid ett annat tillfälle.
 
Länkar kopplade till texten:
 


Kommentarer
Jimmy

Kan ju bara hålla med, passa på att besöka denna oas innan grävskoporna kommer... :-(

2013-05-13 @ 21:31:56
URL: http://kontraster.blogg.se
Lasse Jansson

Hallå! Du radar upp bilder med god kvalité i ditt inlägg om Linudden! Jag gillar de allra flesta men fastnar allra mest för vitsippsbilderna och den välkomponerade bilden på gässen i luften.

Tänk att jag aldrig besökt Linudden. Har liksom aldrig känts aktuellt. Hittar oftare ner till Tunabergshalvön med bilen eller upp till Stendörren. Kan ha att göra med att jag inte bott särskilt många år inne i Nyköping ("bara" mellan 1986-1993) och är helt enkelt dålig på de cykelnära smultronställena staden har att erbjuda. :-)

2013-05-14 @ 09:28:54
URL: http://lassesfoto.blogspot.com
Björn

Säger som Lasse, tänka att jag aldrig besökt Linudden. Ser hur mysigt o fint ut ju. Får allt bli en cykeltur med fikakorgen. Eller varför inte välja det i midsommar Beffe?

2013-05-14 @ 12:09:36
Marita

Det finns så mycket otroligt fint i och runt omkring Nyköping. Bäst är det faktiskt att gå eller ta cykeln, det blir lite mer känsla.Snart blommar väl magnolian för fullt nere vid ån, sevärt!

2013-05-14 @ 13:21:22
Stefan

Linudden är en liten och relativt okänd pärla om man gillar lugnet och en promenad i lummig terräng.

Som Jimmy skriver har delar av Sörmlandsleden redan försvunnit på bekostnad av dyra villor och bebyggelsen kryper närmare, så passa på.

Vad det gäller midsommar Björn, så fanns Linudden som förslag redan förra året.

2013-05-14 @ 15:31:05


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Nyköping genom kameran och lite till.

Bloggen kan förhoppningsvis sprida lite information om Nyköping och vad som finns att se och göra. Mina intressen för Photoshop kommer också att synas emellanåt.

RSS 2.0