Vatten, stan är full av vatten

Nyköpingsån börjar sitt flöde uppe i Närke och rinner 157 km innan den mynnar ut i Östersjön. I Östersjön rinner också den 63 km långa Kilaån ut.
 
 
Den mindre Kilaån är relativt smal och lämpar sig inte för så mycket annat än möjligen fiske. Den större Nyköpingsån som delar Nyköping i två delar, roar dock desto fler. Inte bara att den mycket populära vandringsleden Å-promenaden lockar Nyköpingsbor då den följer ån ändå från Hållets/Mariebergs naturreservat ner till hamninloppet.
 
 
I de centrala delarna av staden som helst ska förtätas om politikerna får som de vill, finns ändå små vattenhål i form av dammar och fontäner. Låt dessa bestå är min uppmaning.
 
 
Nyköping är en kuststad med en av Sveriges vackraste skärgårdar som man passerar på sin väg norr till söder, eller åt motsatt håll. Tyvärr är staden i avsaknad av ett riktigt havsbad på nära håll. Örstigsnäs som ligger ca 5 km från staden är tilsammans med den mycket långgrunda och lite oinspirerade badplatsen vid campingplatsen Strandstugeviken, de ända där man kan ta sig ett dopp. Längre upp med kusten finns dock ett antal kustbad och inåt landet har man att välja på ett större antal insjöbad.
 
Nej, vill man ta sig ett bad i Östersjön är det nog bäst att bege sig ut med båten till någon av alla badvänliga öar i skärgården.
 
 
Annars är som sagt Nyköpingsån ett populärt tillhåll för stadsbor som här har möjligheten att ägna sig åt diverse nöjen och fritidsintressen.
 
 
Ojdå, akta akta akta...
 
 
Jaha, så kan det även gå för en instruktör.
 
 
Nåja, för oss som inte har tillgång till båt, kanot eller vattenscooter, inte vågar näcka i ån och inte gillar att fiska, finns det tack o lov andra vattenhål längs med Å-promenaden.
 
 
Användbara länkar till artikeln:


Kommentarer
Leif

Jag har lagt semestertrippen så vi kommer till Nyköping i sommar. Tar dina tips som intäkt för en trevlig tid i din stad.

2013-05-09 @ 19:07:02
URL: http://huvudveck.wordpress.com
Stefan

Ahhh, låter trevligt.

Det kommer mer tips på sidan vad det lider. Håll utkik.

2013-05-09 @ 19:13:11
Lasse Jansson

En stor "tumme upp" för din bild från kanotstadion med en stilla vattenspegel. Skön känsla i bilden och bra komposition! :-)

2013-05-10 @ 12:27:43
URL: http://lassesfoto.blogspot.com
Stefan

Tack Lasse

2013-05-10 @ 16:39:41
Jimmy

Ja varför gå över ån efter vatten?
Blir nog en tur eller två i stadsmiljö framöver.
Kanske syns då!? ;-)

2013-05-11 @ 13:13:22
URL: http://kontraster.blogg.se


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Nyköping genom kameran och lite till.

Bloggen kan förhoppningsvis sprida lite information om Nyköping och vad som finns att se och göra. Mina intressen för Photoshop kommer också att synas emellanåt.

RSS 2.0