Mörkrets tid

Mörkret är över oss. Vi går en dyster tid till mötes. Mörkrets krafter belägrar våra sinnen och sätter oss på svåra prov. Mörka moln drar förbi, gömmer solens strålar och värmen som nyss slog emot oss med all sin kraft har besegrats av krafter som är starkare än vår vilja...
 
Nä....riktigt så illa är det inte. Att fotografera i svart-vitt har sin defintiva tjusning och med rätt inställningar kan en vanlig gråmulen höstdag förvandlas till apocalypsens förgård. En viss domedagskänsla finns väl ändå i bilderna, eller...?
 
 
 
 

Whisky In The Rocks

 En liten droppe vatten i whiskyn ska det vara, så detta kanske gått till överdrift?
 
 
 
 

De små detaljerna

Vi befinner oss i en mellanperiod. Senhöstens sista veckor, mitten av oktober och hela november, är väl knappast någon tid på året man längtar till eller ser tillbaks på med glädje. Grått, trist och långt kvar till nästa begivenhet, julen.
 
Fotografiskt är det också en mellanperiod. När de färggranna höstlöven ligger på marken, sakta förmultnar och innan snön lagt sig vit, så finns det egentligen inte mycket att föreviga, men...
 
...det finns undantag. Som denna söndag när solen lyste från en blå himmel, termometern visade 15° och en långpromenad med frugan gjorde samvetet på glatt humör. Det stora hela var inte mycket att fotografera på rundan Kustvägen - Gamla E4:an, men det fanns små detaljer att föreviga.
 
Som de få blommor som lyste upp de bruna dikeskanterna framför den våta asfalten...
 
 
...de växter som försökte sticka upp i cykelbanans sprickor...
 
 
...de få bär som utgjorde färgklickar framför den glesa växtligheten i skogsdungen...
 
 
...vindflöjeln på taket till Sjösa gårds stora ladugård...
 
 
...och den nysådda åkern som väntar på nästa års skörd.
 
 

En sista glimt av hösten

Nu är den här, på både gott och ont. Den sista glimten av den färgsprakande hösten.
 
Sommarens grönska är ett minne blott och vinterns vita täcke knackar allt hårdare på dörren. Visst längtar man redan nu efter ett dopp i havet, en kall öl på någon uteservering och att kunna kasta på sig en t-shirt och kortbyxor när man ska ut i något ärende.
 
 
 
 
 
 
 
 

Apocalypse Now

Stora torget i Nyköping anno 2050?
 
Vet vi egentligen vad växthuseffekterna har för överraskningar som väntar oss? Vet vi vad människans galenskaper planerar för vår framtid? Vet vi om utomjordingar ser vår planet som ett hot?
 
Nä, skämt å sido. Det här är inget politiskt inlägg, bara en följd av några roliga timmar framför Photoshop.
 
 

Vattenspegling

 
Dubbelt upp av Nyköpings vattenlinje.
 
 

En stor stark

En bild säger mer än tusen ord, det gyllene guldet, en brännhet dryck, nektar för gudar, denna dryck byggde denna kropp....
 
Säg vad ni vill. Förbannat gott är det.
 
 

Promenad genom fyra årstider

Å-promenaden i Nyköping går som en naturskön stig genom hela staden och bjuder vandrare på allsköns upplevelser.
 
Så på med promenadskorna och ta en tur från Hållet till hamnen.
 
Promenaden startade i vintras...
 
 
 
 
 
...för att fortsätta under våren...
 
 
 
 
...och när sommaren tog över med både värme och grönska...
 
 
 
 
 
 
...för att avslutas när de gröna färgerna, sakta började förvandlas till rött och gult.
 
 
 
Så nu är det bara att köpa nya skor, ge sig ut på promenad och njuta av det vackra som Nyköping kan erbjuda.
 
 
 

Svansta

Söndagen den 13:e var egentligen vikt för en långpromenad runt områdena norr om Nyköping. Vädret var sanslöst fint och varför inte förena nytta med nöje?
 
Med kameran och ett extra objektiv nedpackade i kameraväskan, bar det av genom Ekensberg mot den tilltänkta vägen runt gamla E4:an och Sjösavägen. Ett motorljud i fjärran fick mig på andra tankar och den tilltänkta vägen får vänta till en annan söndag.
 
Nu styrdes istället kosan mot Nyköpings motorbana, Svansta, varifrån motorljuden kom. Träningsdag för unga och äldre motorcross-förmågor och placerad på en bänk i utkanten av banan njöt jag inte bara av den soliga vädret, utan också av kunskaperna hos dessa förare.
 
Det ser så kul ut, men jag får nog hålla mig till att fotografera begivenheterna.
 
Läs lite om Nyköpings MS
 
 
 
 
 
 
 
 
 
   

Fika i oktober

Det är sannerligen inte ofta man har chansen att i våra trakter sitta på en uteservering, inta den traditionella lördagsfikan och känna att man nästan svettas.
 
 
Lördagen den 12:e oktober var en sådan dag. Solen värmde från en klarblå himmel och termometern visade en bit över 20° i solen. Man har genom åren vid samma tid ibland suttit inne i stugvärmen, värmt sig med en balja kaffe och tittat ut över ett Nyköping inbäddat i regn, kyla och en vind som pinat frusna invånare. Idag åkte nästan jackan av när man kisade upp mot solen och värmen trängde igenom klädesplaggen.
 
 
Hellmans café är ett av de mer besökta och populära i Nyköping. Här kan du inte bara njuta av enklare rätter, goda bakverk och drycker av olika sort. Du kan också handla färskt bröd i stenungsbageriet som ligger vägg i vägg med caféet och även göra ett besök i inventariebutiken som tillhör gården. "Bosättningsbutiken" har sina anor från slutet av 1800-talet.
 
 
Fikat intogs med glädje och en o annan liten snyltare satt orädd bredvid och hoppades få en liten smakbit av fikabrödet, men tyvärr lille vän, inte denna gång.
 
 

Bröllopsdag

Frugan, jag, min syster och hennes man firar vårt dubbelbröllop varje år genom att göra en resa till olika platser i och utanför Sverige.
 
 
I år styrdes kosan mot Åbo och denna tripp förevigades med min lilla digitalkamera.
 
 
Silja Galaxy som vi reste med byggdes 2006 och är med sina 2 800 passagerare en av de större fartygen i Silja/Tallinks flotta.
 
19:30 avgick båten från Frihamnen i Stockholm och redan 19:30 öppnade buffén där vi var några av de första gästerna. Ett uppdukat smörgåsbord med både kallt, varmt, vegetariskt, specialmat och ett dignande bord med efterrätter sköljdes ned med både öl och vin som ingick i priset. Faktiskt en av de bästa bufféer jag tagit del av på dessa resor.
 
Kvällen förlöpte sedan som brukligt är med besök på fartygets barer, nattklubbar och spelhallar.
 
 
Starlight Palace var den centrala samlingspunkten, där gammal och ung kunde njuta av olika uppträdanden med varierat innehåll och av varierande intresse...
 
 
...men alla verkade ha kul och de bråk man ibland kan få erfara lyste med sin frånvaro. Kvällens höjdpunkt uppträdde strax efter midnatt, då scenen intogs av Nöjesmaskinen och Anne-Lie Rydé. Nu är jag inte något fan av Rydé, men när hon och bandet drog igång med lite tuffare och hårdare musik i slutet av showen och folk, gammal som ung, rockade loss på dansgolvet, insåg även jag att damen har mycket kvar att ge.
 
 
Det blev inte många timmars sömn och strax efter 07.00 satt vi vid frukostbordet och blickade ut över ett nyvaket Åbo. Nej, man hinner inte gå i land under denna 24-timmarskryssning, så Åbo får man beskåda från däck eller genom fartygets fönster. Majoriteten av de nöjessugna passagerarna sov förmodligen bort det korta besöket i hamnen helt och hållet och förmodligen sov många bort det senare stoppet i Mariehamn också.
 
Medan fartyget sakta gled genom den finska skärgården vaknade båten sakta men säkert. Barerna började fyllas, tax-freebutikerna slog upp sina portar och vi inhandlade en flaska skumpa som vi tog med ner i hytten och delade som brukligt är på vår bröllopsdag. Innan vi lade till i Mariehamn hann vi också inta en god middag på ett av fartygens tre á la carte-restauranger.
 
 
Vi närmade oss Stockholm igen och lite seg kände man sig trots allt. Är det åldern som börjar ta ut sin rätt eller är det sjön som suger...jag vet inte?
 
Hur som helst närmade sig resan sitt slut och den vackra svenska skärgården passerades och snart skymtades Frihamnen åter och två trötta, men nöjda, bröllopsfirande par, ställde sig i kö för att kliva av mot vidare resa till Nyköping. Lite tyngre bagage hade vi med oss hem...förstår inte varför :)
 
 
Denna resa i all ära, men vårt gemensamma 10-årsfirande närmar sig och då har vi planerat för något helt annat än Finlandsresor och övernattningar på svensk mark.

Tema himlar

Skådespelet fortsätter utanför vardagsrumsfönstret.
 
Det är inte ofta man får vakna till ett sådant skådespel som denna morgon. Snabbt efter kameran, men inte fanns det tid till inställningar, utan två snabba avtryckningar i läget Auto. Det gick fort, för ganska snart förvandlades himmelen till en gråblå sörja och regnet började smattra mot fönsterblecket.
 
 

Färgprakt

 
Det är svårt att hitta en större färgprakt i naturen än när hösten gör sitt intrång och det gröna sakta förvandlas till gult, rött och med en touch av guld. Hösten är också tidpunkten för sommarens grönska att sakta dö ut, för de livfulla växterna att sakta slockna och för de små kryp som lever bland blad och grenar att lägga sig i dvala.
 
 
Trots att hösten förutspår en lång tid av mörker, kyla och långa arbetsveckor utan lediga dagar, så kan ingen förneka att...
 
...det är en förbaskad vacker period av året.
 
 
 

Himmel över Nyköping

"Himmel över Berlin" heter en film från 1987, regisserad av Wim Wenders, men...
 
...vad är en himmel över Berlin jämfört med en himmel över Nyköping?
 
Från vardagsrummet kan vi blicka ut över den färgprakt och det skådespel som naturen kan erbjuda oss.
 
 

Birka

Sveriges första stad har den kallats, vikingastaden Birka på ön Björkö.
 
 
Vår tripp till Birka gjordes inte i år, utan har ett par år på nacken. Jag som älskar att gräva ned mig i svensk historia vill dock göra reklam för den period som kanske fascinerar allra mest, vikingatiden.
 
En ganska kylslagen sensommardag bar det av från Strängnäs med en av Strommas båtar. Under den dryga timme båtresan tog passerades många av Mälarens pärlor och visst kunde man med lite fantasi föreställa sig hur våra förfäder tog samma väg i sina världsberömda skepp. I dessa trakter luktar det historia och kultur.
 
Staden Birka uppfördes i slutet av 700-talet och hade sina glansdagar under 200 år, då staden sakta avfolkades. Det finns flera teorier om detta, men den vanligast förekommande är att mycket av handeln i området flyttades till Sigtuna.
 
Jag som läst och sett mycket om Birka, hade förväntat mig en uppbyggd stad efter dåtidens ritningar, men kvarlevorna av staden Birka skådas bakom denna mycket engagerade och pålästa guide...
 
 
...inte så mycket kvar med andra ord. Den svarta jorden som platsen för staden Birka kallas har grävts ut vid flera tillfällen, senast 1990-1995 och många av de fynd man hittat finns att skåda på ön museum. Utgrävningar har också skett på andra delar av Björkö, som även de innehåller en spännande historia.
 
Strax intill Björkös hamn finns dock ett område där man byggt upp en liten by efter vikingatida ritningar. Här kan man skåda volontärer som i tidstypiska kläder visar besökare hur man uppförde byggnader, bakade, gjorde konsthantverk och annat som hörde vikingatiden till. Ett antal vikingaskepp ligger också uppradade kring den lilla byns brygga.
 
 
Vill man se hur Birka förmodades se ut under sina glans dagar, finns detaljrika modeller att skåda i museéet, tillsammans då med diverse fynd man gjort vid utgrävningarna. Merparten av fynden finns dock att skåda på Historiska museet i Stockholm.
 
 
För dig som gillar svensk historia och fascineras av våra förfäder vikingarna, är en tripp till Birka att rekommendera. Lyssna på de kunniga guiderna, ta er tid att insupa historiens vingslag och tänk tillbaks 1 300 år i tiden och till våra förfäder som inte bara fascinerat oss i Skandinavien, utan människor från Svarta Havet i öst till Amerika i väst.
 
Har du lite tur kan du också stöta på en och annan kändis. Vem han till vänster på bilden är, har jag ingen aning om.
 
 

Nyköping genom kameran och lite till.

Bloggen kan förhoppningsvis sprida lite information om Nyköping och vad som finns att se och göra. Mina intressen för Photoshop kommer också att synas emellanåt.

RSS 2.0