Pol eller ej?

Det finns många olika filter att skruva på sitt objektiv, men är man inte yrkesfotograf eller strävar efter professionalism finns det egentligen bara ett man verkligen behöver...polfiltret. Övriga filter är självklart bra, men dess effekter kan återskapas i Photoshop eller något annat bildredigeringsprogram.
 
Vad gör då polfiltret?
 
Första bilden är tagen utan filtret på.
 

Den andra bilden är med filtret på och här märker man tydligt hur färgerna är fylligare och inte minst himmelens blå färg.
 

Denna effekt kan man skapa i Photoshop på ett trovärdigt sätt, men det kan man ej med effekten på nästa bild som är tagen vid Hummelvik.
 

Det kanske inte är det bästa exemplet, men skruvar man filtret till en viss position tar det bort reflexer, som här i vattnet när reflexerna från solens strålar är borta och man ser genom ytan. Funkar också bra när man fotar genom glas och man vill ta bort reflexer i bilens lack m.m.
 
Ska du lägga pengar på ett filter är polfiltret det du ska köpa.


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Nyköping genom kameran och lite till.

Bloggen kan förhoppningsvis sprida lite information om Nyköping och vad som finns att se och göra. Mina intressen för Photoshop kommer också att synas emellanåt.

RSS 2.0