Gardasjön: Utflykterna del 3

Som sagt, det bästa till sist.
 
Torsdagen var vikt för en tripp till Venedig. Ölvemarks firar i år sitt 30-årsjubileum och hela resan i sig var en del av detta. Trippen till Venedig ingick i priset, så alla 56 resenärer var med på bussen till denna unika och antika stad.
 
I vanliga fall arrangerar Ölvemarks sina besök till Venedig under förmiddag och eftermiddag. Eftersom detta var ett jubileum valde man istället eftermiddag och kväll. Venedig i skymningen är något helt annat, enligt vana resenärer.
 
Dagen började dock trist, då regnet strilade sakta från en mulen himmel. När vi satte oss i bussen var det många molokna miner, för inte var det regn vi önskade oss denna magiska kväll. Under den långa bussresan piskade regnet mot bussrutorna och någon ljusning skymtade knappast. När vi svängde ned på parkeringen i utkanten av stan fanns det fortfarande tvivel om gondolfärden skulle bli av och det var väl den som vi resenärer såg fram mot mest.
 
Då hände något. I samma stund som vi klev av bussen upphörde regnandet...i samma stund... och resten av kvällen förblev regnfri och just den härliga inramning vi alla önskade.
 
 
De som tidigare varit i Venedig vittnade om att det under dagtid kan vara tryckande varmt och inte minst trångt. När vi klev av båten som tog oss ut till den gamla staden, så mötte vi dagsbesökarna som i sin tur var på väg hem. Hettan på eftermiddagen var inte lika tryckande och trängseln inte så påtaglig...
 
 
Vi tog oss över fyra broar för att komma till den stora Markusplatsen som inramas av majestätiska byggnader och magnifika skulpturer.
 
 
 
 
 
   
 
   
 
Här var det trots den sena timmen ganska trångt och det är inte svårt att tänka sig platsen under dagtid och tryckande hetta. Sena eftermiddagar är nog att föredra. Att ta en fika på någon av de omgivande restaurangerna var inte att tänka på. Priserna i sig var redan höga och som vår reseledare berättade höjs priserna om livemusik framförs och så verkar det göra på vart och vartannat ställe. Nu fanns det ingen tid att besöka något av de museum som ligger kring det stora torget, men jag vet inte heller om intresset fanns. Det var kul att bara strosa runt, se folkhavet, insupa lite kultur och låta sig inponeras av forntida arkitektur.
 
 
Efter en knapp timme på egen hand, samlades vi vid Markusplatsen för att gå vidare till en restaurang där en suveränt god trerättersmiddag med dryck väntade. Riktigt, riktigt gott och jag törs nästan lova att detta inte är en restaurang som vanliga människor sätter sig ned på för att njuta av en trerätters med tillhörande vin.
 
Lite häftigt också att baksidan på restaurangen vette mot en av kanalerna och här anlände matgästerna i gondol.
 
 
När vi ätit klart hade skymningen börjat sänka sig över Venedig och nu väntade kvällens och kanske hela resans stora begivenhet, gondolturen. Detta är ingen billig företeelse, men som sagt så ingick även denna i jubileumresans pris.
 
 
I nio gondoler gled hela sällskapet iväg via hamnen och in i de trånga kanalerna, där man kunde ta på väggarna i de gamla byggnaderna. Visst var det en magisk känsla att sitta där och visst låg det lite romatik i luften. Frugan t.o.m. kände sig nykär. Om det var i mig eller i den vältränade gondoljären vet jag inte, men hon följde ju med hem till Sverige, så...
 
 
 
Venedig, som är byggt ovanpå miljontals träpålar nedstuckna i leran, är sedan 1987 ett världsarv. Det har spekulerats i om staden är på väg att sjunka och bli ett modernt Atlantis, men inget förvånar i det märkliga och föränderliga klimat som nu råder på vår jord. Det alla vet är att staden är på väg att utarmas på invånare. Ca 50 000 personer bor nu där och medelåldern är påfallande hög. Staden lever på turism, men även på kända artister och potentater som har köpt fastigheter som förvisso bara utnyttjas vid ett fåtal tillfällen per år.
 
Stadens framtid spekuleras det i. Unik är den och definitivt värt ett besök, men som sagt...välj gärna de senare timmarna under dagen.
 
Vi vinkade adjö till Venedig och i ljusen från grannstaden Mestre, satte vi oss i bussen för att återvända till Garda som vi anlände strax efter midnatt.
 
 
Lite mer om Venedig finns att läsa här
 
Fortsättning följer...
 
 
 
 
 
 
 


Kommentarer
Lena

Visst tyckte jag att vår gondoljär var ganska läcker och spexig, det kan inte förnekas :). Hela Venedig var lätt att bli nykär i - en mycket speciell stad där vi kunde ha spenderat åtminstone en dag till.

Svar: Har du inte lagt dit ett p för mycket :)
Stefan

2014-08-02 @ 15:43:11
Elisabeth

Venedigresan var jättehärlig och rolig. Vi var i god stämning och fnittrade glatt under gondolfärden. Fattades bara några italienska serenader.

Svar: Venedig var nog resans höjdpunkt. Stämningsfullt, historisk omgivning, god mat och sevärt på många sätt.Förövrigt var hela veckan kring Gardasjön en trevlig upplevelse och gav mersmak.
Stefan

2014-08-10 @ 10:37:21


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Nyköping genom kameran och lite till.

Bloggen kan förhoppningsvis sprida lite information om Nyköping och vad som finns att se och göra. Mina intressen för Photoshop kommer också att synas emellanåt.

RSS 2.0