Gert Fredriksson

Få människor har gjort så mycket reklam för Nyköping som kanotisten Gert Fredriksson, en av Sveriges bästa idrottsmän genom tiderna.
 
 
Gert Fredriksson föddes i Nyköping 1919 och förblev staden trogen i alla år.
 
Kanoten blev en del av hans liv i tidiga år och han var sportens dominant långt innan han slog igenom internationellt. Amatörreglerna var rigorösa under de år som Fredriksson var aktiv och han tjänade aldrig några pengar på sin sport. Vid sidan av tävlandet jobbade han på brandkåren i Nyköping och här visar sig skillnaden mellan dåtidens världsidrottare och dagens. När Fredriksson tvingades ta ledigt från jobbet för att deltaga i internationella tävlingar, fick han ta pengar ur egen ficka och betala för de arbetskamrater som tog hans plats.
 
Nyköpings kanotklubb, som Gert tävlade för, är faktiskt världens mest framgångsrika kanotklubb genom tiderna, med åtskilliga OS- och VM-medaljörer i sina led. Gert var och förblir den störste av dem alla. I dagsläget överträffas bl.a. hans antal guldmedaljer i olympiska kanottävlingar, enbart av Östtyskan Birgit Fischer, men på herrsidan är han än så länge ohotad.
 
18 år gammal satte sig Fredriksson i en kanot för första gången. Fem år senare tog han sitt första SM-guld och resten är svensk idrottshistoria. Under sin aktiva karriär plockade han hem...
  • Sex OS-guld
  • Ett OS-silver
  • Sju VM-guld
  • Två VM-silver
  • Ett VM-brons
  • 71 SM-guld

Trots denna överlägsenhet och dessa meriter, dröjde det ända till 1949 innan han fick SvD:s bragdguld. Året i sig var inte Gerts mest framgångsrika och många menar att det var skuldkänslor som gjorde att han äntligen fick sin välförtjänta utmärkelse. De ansvariga hade då upptäckt att Fredrikssons segerrad var på 200 tävlingar och att han inte förlorat ett lopp på sju år. Juryn motiverade den sena medaljen med att Sverige var oerhört framgångsrika i London-OS året innan och att väldigt många guldmedaljer erövrades i olika idrotter.

 

Sin sista internationella medalj erövrade Fredriksson som 40-åring i Rom-OS 1960. Dock fortsatte han att träna och tävla upp i hög ålder och som 68-åring tog han sitt livs sista guld och detta i en veterantävling.

 

Efter sin aktiva karriär han också Fredriksson med att vara lagledare och tränare för det svenska kanotlandslaget. Bl.a. deltog han som ledare vid OS i Tokyo (-64) och Mexico City (-68).

 

2006 avled Gert Fredriksson efter en tids sjukdom, 86 år gammal. Minnet av honom kommer alltid att vara etsat i den svenska idrottshistorien och vid Nyköpings hamn restes 2001 en staty för att hedra Gert på hans 80-årsdag (se ovan).

 

Källor: Wikipedia och Sune Sylvén, SvD

 

2013 firade Nyköpings kanotklubb 80 år med bl.a. en utställning i NK-villan.

 

 

 

 


Kommentarer
Lasse Jansson

En idrottsman värd att hylla då, nu och i framtiden. Fantastiska prestationer och naturligtvis extra kul för oss i och runt Nyköping. Statyn nere vid ån nära hamninloppet är ett förhoppningsvis hållfast minne av Nyköpings store idrottsrepresentant. Tack för ord och bild!

Svar: Gert är väl all beundran, men jag undrar om många Nyköpingsbor känner till att stadens kanotklubb är världens mest framgångsrika (enligt Wikipedia)?
Stefan

2014-02-15 @ 21:07:40
URL: http://lassesfoto.blogspot.com


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Nyköping genom kameran och lite till.

Bloggen kan förhoppningsvis sprida lite information om Nyköping och vad som finns att se och göra. Mina intressen för Photoshop kommer också att synas emellanåt.

RSS 2.0