Gardasjön: Utflykterna del 1

Det var ett späckat program som väntade oss. Sex stycken utflyktsmål var inplanerade allt som allt. En del valde bort några, men vi tillhörde dem som ville upptäcka allt.
 
GARDASJÖN RUNT
Den första utflykten skulle ta oss runt den 5 mil långa Gardasjön med buss och båt. Snacka om att busschauffören och reseledaren mötte ett antal molokna resenärer den tidiga morgonen. Regnet vräkte ned och jag menar verkligen vräkte ned. Gatorna lades under vatten och vattendraget som rinner genom staden Garda formligen forsade fram på sin väg mot sjön.
 
Det var väl inte med någon direkt glädje vi klev på bussen och ett tag såg det ut som om åtminstone båtresan skulle ställas in. Det inte bara regnade, det blåste rejält också.
 
Det finns alltid en plan B som reseledaren Maria sa, men när vi kom fram till La Gardensa där vi skulle kliva på båten hade vinden mojnat och regnet upphört. kanske mina tysta svordomar skrämde vädergudarna.
 
Vi begav oss ut på sjön med rikting Gardasjöns nordligaste ort, Riva del Garda.
 
 
Det blev trots allt en härlig tur på sjön och ju längre norrut vi kom, ju högre sträckte sig bergstopparna och på vissa låg snön vit. Turbåten korsar sjön och lägger till vid ett antal små städer på sin väg runt sjön, den ena mysigare än den andra.
 
Riva del Garda i sig är en mysig liten stad med karaktäristiska små gränder, små butiker och restauranger som omgärdar den lilla hamnen. Några regnstänk hade letat sig ned bland bergen, men inte så att det störde. Självklart hoppas man alltid på en klarblå himmel på sina utflykter, men ibland kan också molniga himlar skapa en effektfull bakgrund och om inte regnet vräker ned som vid starten i Garda, så gör några stänk inget. Man dör inte av lite vatten, men man kan dö av bristen på det.
 
 
 
Från Riva del Garda tog bussen med oss på en resa längs medsjöns östra sida, där byar och städer smälter samman och gör det svårt att avgöra när en gräns slutar och nästa börjar. 
 
VERONA
 
Verona ligger bara någon timmes bilresa från Garda och det var hit vi styrde kosan den andra dagen. Verona sägs vara en av Italiens vackrare städer och det kan nog stämma. Staden delas av floden Adige och särskilt vacker är den "gamla sidan" med sina historiska byggnader och spännande berättelser.
 
 
Det första som mötte oss var en lång antik stenmur som påminner om tiden då romarna regerade i Italien. Den antika arenan som dominerar Piazza Brá är Italiens tredje största och den enda där det fortfarande hålls evenemang. I närheten av Piazzan kan man skåda andra magnifika och ståtliga byggnader som Veronakatedralen, Palazzo Maffei, Porta Borsari och Julias balkong.
 
 
Jo, det var här som dramat om Romeo och Julia utspelade sig. Den berömda balkong där de bägge fann varandra är bevarade och en populär plats för turister. På innegården står också en staty av Julia och smeker man hennes ena bröst och samtidigt bär på positiva tankar, sägs det leda till livslång kärlek. Många var de män och unga pojkar som tog chansen att hålla hennes bröst i handen. 
 
Författaren Dante Alighieri är en av de statyer och skulpturer man kan se i de gamla delarna av staden och till statyn av Dante kommer man bl.a. via den marmorbelagda och mycket vackra affärsgatan där man gör bäst i att bara fönstershoppa.
 
 
Under förmiddagen visade temperaturen 33° så det påverkade intresset av att utforska den gamla stadsdelen närmare. Dryck och skugga lockade kanske lite mer än trängseln bland de allt fler turister som letat sig hit under dagen.
 
 
 
Besöket i Verona var populärt, mycket sevärt och en stad jag verkligen vill rekommendera. Lite svalare temperatur och lite mer tid vore kanske då att föredra.
 
SIRMIONE
 
Efter besöket i Verona, hade vi ett par timmar ledigt innan nästa utflykt. Bussen tog oss då ned till Gardasjöns sydligaste del och den lilla staden Sirmione som ligger vackert ute på en liten smal halvö.
 
Entrén till staden sker via gångbron till den mycket välbevarade 1200-talsfästningen Castello Scagliero. Bakom murarna slingrar sig små kullerstensgränder och vill man kan man också betala en slant för att besöka innandömet i den gamla borgen.
 
Gänget som var med på turen inledde dock med en gemensam drink/glass vid en av stadens alla uteserveringar. Sirmione sägs vara en av de mest besökta orterna runt Gardasjön, kanske den mest besökta. Det märktes redan när vi anlände den lilla staden, för parkeringen var full av bussar och bilar och tillströmningen av människor genom stadsporten var stor.
 
Dock märktes det mest i de smala gränderna där trängseln ibland var påtaglig och mitt i allt gick en smal väg som tog folk till och från hotellen och bostäderna längts ut på halvön. Det blev lite av den hysteri som tyvärr kännetecknar turistmagneter världen över.
 
 
I efterhand tror jag många kände att denna utflykt kändes lite felplacerad. Efter förmiddagens besök i Verona, värmen och den korta tid vi hade i staden Sirmione, lämnade åtminstone vi platsen med känslan...jaha. Lite synd, för staden är vacker och för oss som gillar gamla historiska platser hade ett besök i den gamla borgen stått högt i kurs.
 
Fortsättning följer...
  
 
 
 
 


Kommentarer
Lena

Verona är en jättefin stad! Jag imponerades mycket av konstnärerna som satt och målade direkt på gatstenarna. Fascinerande att se dem i action...

Svar: De hoppas nog på ett regnfritt Verona, men hur var det med shoppinggatan...?
Stefan

2014-08-02 @ 15:20:39


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Nyköping genom kameran och lite till.

Bloggen kan förhoppningsvis sprida lite information om Nyköping och vad som finns att se och göra. Mina intressen för Photoshop kommer också att synas emellanåt.

RSS 2.0