NK-Villan

NK-Villan som ligger där inbäddat i grönska, strax intill ån och dess mer berömda granne, Nyköpingshus, byggdes 1906 för att användas som utställningspaviljong åt Nordiska Kompaniet under industriutställningen i Norrköping.
 
 
Byggnaden flyttades till Nyköpinge efter utställningen och skänktes strax efter till de anställda på NK:s verkstäder som etablerade sig i staden några år tidigare. Här hölls möten, fester och andra sammankomster.
 
Under åren har andra verksamheter haft sin tillvaro här. Nyköpings första daghem hade sina lokaler här, Fountainrörelsen vistades också här under en tid och diverse företag har haft sina kontor belägna i byggnaden.
 
 
2006 öppnades lokalerna för allmänheten och kommunen hyrde då byggnaden som uppehöll utställningar och diverse andra aktiviteter. 2009 slutade kommunen driva verksamheten och de togs över av föreningen NK-Villans vänner.
 
Idag har man utställningar, föreläsningar, konserter m.m. som allmänheten kan njuta av och för den fikasugne finns också ett café att tillgå.
 
 
Läs lite mer på NK-Villans webbsida


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Nyköping genom kameran och lite till.

Bloggen kan förhoppningsvis sprida lite information om Nyköping och vad som finns att se och göra. Mina intressen för Photoshop kommer också att synas emellanåt.

RSS 2.0