Dimman som försvann

För exakt en vecka sedan, den 11:e november, lägrades Nyköping av en mycket kraftfull dimma. För allmänheten och i synnerhet bilister, är dimma inte ett särskilt önskvärt inslag i vardagen. En stor bilolycka med dödlig utgång inträffade också strax utanför stan.
 
Som fotograf är dock dimma raka motsatsen, då dimman kan skapa magiska bilder som verkligen har förmågan att fånga uppmärksamhet.
 
På min väg från jobbet (kvällsskiftet) såg jag just dessa magiska bilder runt både slottet, i hamnen och på kyrkogården runt Alla helgona kyrka. Dimman i sig, det magiska ljus som dimman skapar, atmosfären och gatlampornas dova sken som nästan såg ut att rida på dimridåerna....en fotografs dröm m.a.o.
 
Tror ni att hobbyfotografen Stefan hade kameran med sig till jobbet? Nej, just det...den låg hemma.
 
Skam den som ger sig. Dagen efter packades både kamera och stativ ned i väskan, för nu skulle det fångas magiska motiv på bild. Under hela kvällen tittade jag ut genom företagets fönster för att se om dimman återvänt, men icke, det var så klart ute som det bara kan bli. Lite fukt hängde dock i luften, så förhoppningen fanns.
 
När jag vid 21:45 klev ut genom porten till arbetsplatsen var det bara att inse fakta. Någon dimma syntes inte till och egentligen är jag inte förvånad. Jag vet inte i vilken ordning jag kommer hem sent efter jobbet, svärandes över att kameran låg hemma och inte i väskan jag hade med mig. Nåväl, naturen styr man inte över, naturen styr över oss.
 
När jag nu ändå hade släpat med mig utrustningen, kunde man väl ändå använda den, tänkte jag och ställde upp stativet vid slottet. Lite fina bilder kan man väl ändå få till utan dimmans hjälp.
 
 
 
 
 
Det blev också ett stopp vid Allahelgona kyrka. Undrar ni vad det röda strecket mitt i bilden är, så är det från bakljusen från en bil som ofint nog passerade under exponeringen.
 
 
 


Kommentarer
Lasse Jansson

Jättefina nattbilder Stefan! Stämningsfullt och med Nyköpings mest kända motiv kan det visst bli fel men du har lyckats förträffligt väl. Jag tror jag gillar bilden på NK-villan allra mest där siluetterna av träden i bakgrunden förstärker stämningen i bilden.

Svar: Tack Lasse.Jag kan dock utlova att samma vy dagen innan, när dimman lägrade sig över stan, hade gjort det hela ännu mer stämningsfullt.
Stefan

2014-11-18 @ 19:04:32
URL: http://lassesfoto.blogspot.com


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Nyköping genom kameran och lite till.

Bloggen kan förhoppningsvis sprida lite information om Nyköping och vad som finns att se och göra. Mina intressen för Photoshop kommer också att synas emellanåt.

RSS 2.0