Skottland: Glengoyne och Arrochar

På vägen till nästa mål, passerade vi whiskydestilleriet Glengoyne.
 
Här har man tillverkat whisky i närmare 200 år och destilleriet ligger vackert beläget i en trädbevuxen dal intill en liten flod som rinner ut i Skottlands största sjö, Loch Lomond. Namnet Glengoyne kommer från det keltiska uttrycket "The Glen Of The Wild Geese" eller "Glen Guin" och fick sitt nuvarande namn först i början av 1900-talet.
 
1833, då man licensierades gjordes det under namnet Burnfoot Distilleries och det officiella namnet på själva destilleriet blev Burnfoot of Dumgoyne.
 
Produktionskapaciteten ligger idag på 900 - 950 000 liter årligen och är därmed en bit ifrån medelkapaciteten i skotska destillerier som ligger på cirka 1,2 miljoner liter/år. 
 
Antalet besökare ligger på cirka 50 000 per år.
 
 
Efter en kort introduktion av destilleriet, visades det en film om tillverkningen och till den bjöds vi på ett glas whisky. I mitt fall blev det två då frugan bara tog en liten smutt.
 
Därefter följde en rundvandring, men tyvärr fick inga fotografier tas. Inte förrän vi avslutat rundvandringen och fick chansen att stå utanför och ta bilder in på själva slutfasen i produktionen. Efter denna genomgång förstår man varför whisky inte tillhör de billigaste spritsorterna.
 
 
Självklart har destilleriet en egen butik där man kan inhandla de märken destilleriet tillverkar, samt fina glas, whiskygodis och allahanda souvenirer som bygger på Glengoynes märke. Inte särskilt billigt, men visst tusan var jag tvungen att inhandla en 10-årig single malt.
 
 
Läs mer om Glengoyne här.
 
Så for vi då vidare mot nästa stopp där vi skulle övernatta...
 
...Arrochar.
 
Den lilla byn Arrochar består bara av cirka 30-35 hus, men ligger mycket vackert omgiven av berg och i änden av den långa fjorden Loch Long. Området var utsatt för angrepp av vikingar p.g.a. lättillgängligheten och först 1263 gav våra skandinaviska förfäder upp efter att ha förlorat ett slag vid den intilliggande byn Largs.
 
På senare tid är Arrochar känd för att det gjordes tester med torpeder i den långa och raka fjorden. Dessa tester pågick ända fram till 1980 och idag syns bara skeleten av anläggningen.
 
När vi anlände det lilla hotellet i Arrochar låg molnen lågt över bergen och regnet hängde i luften.
 
 
Vi installerade oss i rummen och till vår stora förvåning öppnade frugan och jag dörren till en riktig svit. Ett stort rum, uppdelat med ett hörn för den stora dubbelsängen, ett annat för en soffa och ett par fåtöljer, två tv-apparater, ett stort badrum med tvålar, schampoo och lotion i lyxiga förpackningar och utöver detta både morgonrock och tofflor på sängen. Wow!
 
Våra resekamrater flinade när vi berättade detta och vi såg att de inte trodde på oss. De vittnade istället om små rum där knappt resväskorna fick plats, där de fick backa in i rummen och nästan kliva över varandra när de skulle in på toaletten. Vi var av den anledningen tvungna att att ta en liten rundtur till rummen för att visa hur vi bodde.
 
Vi fick oss ett gott skratt när vi klev in i de två rum som ställts till förfogande för våra fem närmaste vänner. Det var smått och trångt. När vi öppnade dörren till vår svit hördes ett tyst OJ och våra vänner sjönk ned i de sköna möblerna och bara suckade. Till råga på allt fick vi morgontidningen levererad till dörren, vilket de andra förstås inte fick.
 
Efter en skön natts sömn, vaknade vi tidigt för att dra ut på en lång dagstur (mer om den i nästa inlägg) och morgonen mötte oss med tunga moln som skymde topparna tvärs över fjorden.
 
 
Efter hemkomsten och en trerätters middag, tog vi en längre promenad och njöt av både natur och behaglig temperatur. Mycket vacker trakt som sagt, men man undrar ändå hur isolerat och tomt på turister det måste vara här vintertid.
 
 
Här finns lite mer att läsa om Arrochar
 
Vi övernattade i Arrochar två nätter och söndagen ägnades som sagt åt en lång dagstur, som ni får läsa om i nästa inlägg.
 
Fortsättning följer...


Kommentarer
Lasse Jansson

Vad passande att ni blev VIP-gäster när ni hade två övernattningar på samma hotell. :-)

Whisky-tillverkning skulle vara intressant att se. Allra helst om det ligger så otroligt naturskönt som det du visar upp. För övrigt måste jag säga att jag attraheras av omgivningar på platsen där ni bodde de två nätterna. Vatten, grönska och nivåskillnader. Otroligt vackert. Vädret är som det är på de brittiska öarna...

Svar: Vi tror att rummet var menat för några andra, men det nämnde vi inte :)
När man sitter där med ett glas singel malt, har man ingen aning den process som ligger bakom. Kul att se.
Stefan

2015-08-23 @ 21:40:44
URL: http://lassesfoto.blogspot.com


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Nyköping genom kameran och lite till.

Bloggen kan förhoppningsvis sprida lite information om Nyköping och vad som finns att se och göra. Mina intressen för Photoshop kommer också att synas emellanåt.

RSS 2.0