Riva klassisk mark

Nu har man börjat riva området kring det gamla bomullsspinneriet vid Perioden i Nyköping.
 
1872 började verksamheten under namnet Perioden AB, grundat av två verkmästare från Norrköping. Bomullen som användes importerades från USA och förvarades till en början i Kungstornet vid Nyköpingshus, några kilometer därifrån.
 
Ca 100 personer anställdes för verksamheten där man tillverkade garn och tråd. Det lilla fallet utanför byggnaden gav energi åt två installerade turbiner som drev maskinerna i produktionen.
 
1902 utökades fabriken genom en tillbyggnad och blev dubbelt så stor. Två år senare upprättades ett elkraftverk intill byggnaden för att klara verksamheten. Så småningom byggdes ett magasin vid hamnområdet där man förvarade bomullen och 1923 byggdes så ett nytt magasin intill Kråkberget, bara ett tiotal meter från fabriksbyggnaden.
 
Under 50-talet började krisen för den svenska textilindustrin och 1964 bestämde sig ägarna för att lägga ned verksamheten. Nu idag, 143 år efter starten, börjar man alltså riva området kring det gamla bomullsspinneriet och själva huvudbyggnaden ska inom kort användas för andra ändamål.
 
Så här såg området ut i början av 1900-talet. (Bilderna från Nyköping kommuns underbara arkiv med gamla bilder)
 
 
 
Nu rivs en del av Nyköpings spännade historia och visst önskar man att kommunen istället förvandlat området till en turistmagnet, där såväl svenska som utländska besökare kunde ta del av svensk industrihistoria. Lite vemodigt tycker jag som älskar att vandra runt i gamla historiska miljöer.
 
 
  
 
Det vi snart kommer att få se på denna klassiska mark är istället lägenheter. Huvudbyggnaden står först på tur och här kommer människor med mycket pengar i plånboken att kunna njuta av Nyköpingsån som forsar utanför fönstren och på taket är en öppen terass tänkt att bli en stor samlingspunkt för byggnadens boende. Det lär kosta att bo här, inget tvivel om det. Av den anledningen lär jag och frugan bara kunna titta på skapelsen utifrån och tänka oss tillbaks till den tiden när den svenska industrin blomstrade och över hundra Nyköpingsbor hade sin arbetsplats här.
 
 


Kommentarer
Lasse Jansson

Så det är gamla Aleaverket som rivs? De kommer väl inte att röra den tegelröda fabriksbyggnaden som ligger intill, hoppas jag.
Vid Perioden fanns Lundbergs Produkter då jag började där 1985. Vi hade mycket med Samhall Alea att göra då de tillverkade en del av vårt sortiment. Nu flyttade förvisso Lundbergs till egenbyggda lokaler nere på Gumsbacken 1987 men för mitt yrkesliv var det vid Perioden allt började.
Det känns som att jag borde åka en sväng och titta hur det ser ut nu när de river delar av området.

Svar: Aleaverket är snart ett minne blott, men själva fabriksbyggnaden lär stå kvar för att så småningom inhysa hyresgäster.
Stefan

2015-02-13 @ 13:55:47
URL: http://lassesfoto.blogspot.com


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Nyköping genom kameran och lite till.

Bloggen kan förhoppningsvis sprida lite information om Nyköping och vad som finns att se och göra. Mina intressen för Photoshop kommer också att synas emellanåt.

RSS 2.0