Konst vs klotter

Graffiti, klotter, konst, vandalism...ja, det finns många sätt att beskriva det som skildras på väggar, kabelskåp, anslagstavlor och andra mål. Det är dessutom föremål för en livlig diskussion.
 
På promenad runt motionsspåren vid Ekensberg passeras Fokusskolan och framför den har man rest ett långt plank. Inte särskilt vackert när det kom upp, men idag ser det ut så här.
 
 
 
 
 
De här målningarna har säkerligen uppkommit på laglig väg och är förmodligen ett beställningsjobb av skolans ägare. Det ni ser på bilderna ovan är i mina ögon konstverk och defintivt en förskönande bild av en annars tråkig vy. Om de passar in i naturbilden är förvisso omdiskutabelt, men det gör väl i sådana fall knappast den relativt nybyggda skolan heller.
 
Det är konst, det är många gånger mycket kreativa och välgjorda verk och de är framför allt lagliga. Debatten om lagliga graffitiväggar pågår alltjämt på många håll.
 
Tyvärr har inte alla samma konstnärliga talang och ett stort antal ungdomar struntar i att man förstör annans egendom. De vill uppenbarligen ha en bekräftelse på sin existens när de smyger omkring i skydd av mörkret och klottrar ned husfasader, kabelskåp, informationsskyltar, turistskyltar och allt de kommer åt.
 
Det ni ser på bilderna nedan är inget annat än klotter, ett sätt att hävda sig själv genom att förstöra för andra. En fastighet inte långt från vår, var utsatt för klotter för något år sedan. Meningslösa och fantastiskt fula tags fyllde hela fasaden längs med gatan. Under några veckor på våren, ägnade sig några av fastighetens boende åt att måla om hela fasaden, säkerligen till en kostnad på flera tiotusentals kronor. Det tog några veckor - två dagar efter fullbordat verk var fasaden åter nedklottrat med meningslöst jox. Syftet från vandalernas sida kan inte ha varit något annat än att just förstöra.
 
Som så många gånger annars är det de som inte klarar av att hålla sig på rätt sida som förstör för alla. De som har talang och ges i uppdrag att förgylla något plank, någon betongvägg eller annat, dras inte sällan in i samma debatt som den som förs om vandalerna, de som skapar sina fula verk i skydd av mörkret och som måste ha en tragisk syn på det som är rätt och fel och inte minst en tragisk syn på annans egendom.
 
Bilderna nedan visar bl.a. den fina grillplatsen vid Ekensberg och fasaden på Ekensbergs vårdcentral.
 
 
 
 
 
 
 


Kommentarer
Lasse Jansson

Du resonerar balanserat och klokt kring detta dilemma. Om man någon gång kunde komma åt vandalerna skulle ett specialinrättat straff drabba dem. Sanering av inte bara deras egna utan även andras "konstverk" skulle utföras tills allt är återställt till ursprungligt skick. Punkt. Under övervakning, naturligtvis. Det är ju inte något "grymt" straff men förhoppningsvis borde det skicka signaler in i vandalens hjärnkontor. Hoppas jag.

Svar: Människor som av ren feghet ägnar sig åt ljusskygg verksamhet i skydd av mörkret, är svåra att komma åt.En bekants son blev tagen på bar gärning och han fick dryga böter och uppe i Brandkärr såg jag från fönstret hur en snorvalp drog fram sprayburkarna och utförde sitt verk. Det gick fort kan jag säga och jag hann inte hämta kameran, annars...
Stefan

2015-03-22 @ 21:28:37
URL: http://lassesfoto.blogspot.com


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Nyköping genom kameran och lite till.

Bloggen kan förhoppningsvis sprida lite information om Nyköping och vad som finns att se och göra. Mina intressen för Photoshop kommer också att synas emellanåt.

RSS 2.0