Helloween

Alla Helgons Dag och barnens nya tradition är att fira den på amerikanskt vis...kanske inte bara barnen förresten, utan också vuxna med barnasinnet kvar kan ha glädje av denna import.
 
Därför en hälsning från mig till Er, tillverkad i världens roligaste program...Photoshop.
 
 
Som en extra hyllning till dagen, lägger jag ut en av de bästa hårdrocksballader som sett dagens ljus och bandet i fråga heter....Helloween..häpp! 
 

Ovälkommen gäst

Den milda hösten lockar fram objudna gäster man trodde var borta för säsongen. Den här rackaren satt på en kudde intill huvudet och var så slö att jag hann hämta kameran och ta en bild på nära håll. Dock ej med makro-objektivet som kanske hade varit att föredra.
 
Fattas nu bara att någon mygga börjar surra kring öronen.
 
 

Det sista vi ser?

I helgen var det förmodligen sista gången det gick att pumpa ur hösten vad den kan erbjuda. Träden blir allt glesare på löv och den växlighet som finns ser allt mer hängig ut.
 
Nu väntar vi på vintern, vissa med glädje, andra med bävan.
 
Kort och gott. Det sista vi ser av hösten?
 
 
 

Fighten mot cancern

Idag tog Nyköping och många andra städer upp kampen mot cancern, den värsta av alla vidriga sjukdomar.
 
 
Rosa ballonger prydde Storgatan, galleriorna och flera butiker gick i rosa och flera evenemang samlade in pengar till kampen.
 
En viktig dag som jag hoppas många engagerade sig i.
 

Magisk morgon

Ibland är himmelen så där magisk som bara en himmel kan bli och då är det dumt att sova bort den.
 
En tidig och kall höstmorgon vill många bara dra upp det varma täcket över huvudet och slumra in i drömmarnas värld. En hobbyfotograf kastar av sig täcket, drar sömndrucken på sig kläderna, hämtar kameran i rummet och beger sig ut i gryningen.
 
Målet var hamnen, för det är vid vattnet en morgon som denna gör sig bäst. Endast i sällskap av ett fåtal människor på väg till jobbet och ett par morgonpigga joggare, vandrade jag fram och tillbaks längs med hamnpromenaden, helt begeistrad av den vackra himmelen och spegelbilden i det stilla vattnet.
 
Det är svårt att beskriva en morgon som denna i ord och lite svårt är det att fånga verkligheten genom kameralinsen. Man får helt enkelt bära upplevelsen med sig och njuta av stunden. De är inte få, men när de uppenbarar sig...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Snilleblixt

Någon timme över innan kvällsfikat och matcherna i Champions League. Vad passar bättre än en kvällspromenad med kameran?
 
Tiden var knapp, så jag lämnade stativet hemma och alla fotointresserade vet att man inte gärna tar bilder med handhållen kamera när mörkret lägrat sig.
 
Då är blixten till hjälp och den här garageporten lyste så vackert i kvällsljuset att det var omöjligt att passera utan att föreviga den. Med ett stativ och längre slutartid hade jag kunnat fånga det verkliga ljuset bättre än så här. Blixtljus är ofta stelt, men fyller ändå sin funktion till viss del vid tillfällen som detta.
 
 
När jag ändå var i området, vände jag 180 grader och tittade ut över slottet som badade i härligt blått sken. Samma som bilden ovan. Med ett stativ och längre slutartid hade verkligheten fångats bättre, men som sagt...blixten fyller sin funktion, åtminstone lite.
 
 

Heldag i Stockholm

En heldag i Stockholm innebär att man ställer klockan på ringning vid 07:00 för att i lugn och ro äta frukost, göra sig i ordning och knalla ned till tågstation.
 
Min Nikon D7100 lät jag stanna hemma och istället tog jag med mig min lilla Nikon Coolpix. I vissa lägen passar det inte att springa runt med en tung spegelreflex på axeln, men en liten och behändig digitalkamera som får plats i jackfickan är aldrig i vägen.
 
Denna tidiga lördagsmorgon anlände vi till en dimmig och nästan öde perrong.
 
 
SJ passar aldrig tiden heter det i folkmun, men det är en lögn. Nu åker jag inte tåg lika ofta som andra, men de gånger jag nyttjat SJ:s tjänster har tåget anlänt i tid och tagit mig/oss till slutmålet utan större förseningar.
 
Resan togs med ett av de lite äldre tågen och inte någon av de moderna dubbeldäckarna.
 
 
Säga vad man vill, men tåg är i mitt tycke det bästa transportsättet. Rymligt, bekvämt, snabbt och behagligt...förutom ett fåtal gånger när vi tvingats stå några stationer.
 
Dock vet alla att det pågår ständiga arbeten på våra järnvägssträckor. Så är fallet också nu och därför stannade tåget i Södertälje, där vi fick vänta i cirka en kvart på nästa tåg som tog oss vidare in mot huvudstaden. Fortfarande lite fuktig dimma i luften och lite småruggigt, men det gick ändå bra att vänta.
 
 
Förväntansfulla inför dagen och lite småtrötta lutade vi oss bakåt i de bekväma sätena och tittade ut på den färgglada naturen som svischade förbi kupéfönstret, innan Stockholm skymtade i fjärran.
 
 
Dagen i Stockholm var egentligen inte vår. Vi skulle sammanträffa med svåger och syster, där den sistnämnda skulle utnyttja den fördelsedagspresent hon fick i somras. De två valde att ta bussen upp av någon anledning, för vi var uppe ungefär samtidigt, med några tiotalet minuter tillgodo för vår del.
 
Nu var vi i huvudstaden och vi hann inte ens lämna Centralstation innan folk sprang förbi oss i rulltrappan. Jäktade storstadsmänniskor, irriterade bilister, trängsel på trottoarerna och mängder av kufiska personer som vandrare förbi. Välkommen till Stockholm!
 
En samlingsplats vi alltid nyttjar är Kafferepet strax nedanför Klara kyrka. Ett trevligt litet ställe med rimliga priser och goda bakverk. Mycket populärt, som i stort sätt alltid är fullsatt.
 
Innan vi mötes upp på fiket tog frugan och jag en promenad upp till kyrkan som ligger några trappsteg upp. Kyrkan i sig är ståtlig och gör sig än bättre när höstens färger färglägger rankorna som klättrar upp för fasaden. Många var vi som stod där med kameror av olika modell och ja....visst tusan fanns där en grupp med japaner. Var man än befinner sig i världen tänker man på Sven Jerrings klassiska ord om "japaner, japaner..."
 
 
Sagt o gjort. Vi mötte vårt sällskap inne på fiket och intog lite gott, men onyttigt, att äta.
 
Min syster hade några timmar kvar tills det möte hon bokat in med en personlig modespecialist, som skulle hjälpa henne att välja ut kläder för den summa hon fick i 50-årspresent. Detta skulle ske på Åhléns, tvärs över gatan från Kafferepet. Fram tills dess blev det lite ströshopping och sedan bar det av ned till närliggande Kungsträdgråden.
 
Kungsträdgården är inte bara en vacker oas i vår huvudstad. Här pågår alltid olika aktiviteter. Dagens evenemang gick under temat "Vintersport" och hela området var uppbyggt med tält, stånd och aktiviteter där kända sportmärken och vintersportorter gjorde sitt bästa för att locka till sig folk.
 
Bl.a. hade man byggt upp en liten backe av snö där olika tävlingar genomfördes för yngre entusiaster och kanske blivande stjärnor.
 
 
Mycket folk i rörelse men sanning å säga, så infann sig ingen vinterstämning hos undertecknad. Vädret var nämligen ljuvligt, med en strålande sol som värmde från en klarblå och vindstilla himmel.
 
Entusiasterna var dock många och köerna långa framför de olika utställarna.
 
 
Märkligt, eller kanske inte, men varje gång vi är i Stockholm möter vi någon kändis. Det är idrottare, musiker, skådisar, tv-personligheter och författare. Dagens kändis kanske inte var förvånande att man hittade framför Tärnabys utställningstält...
 
...Stig Strand, några år äldre och några kilo rundare än under glansdagarna.
 
 
Vi fick nog av trängseln i Kungsan och tog oss istället ned till Nybroviken. Här stod vi ett tag och njöt av värmen samtidigt som fullsatta turistbåtar lämnade av och släppte på turister.
 
 
Det brummade till bakom ryggen på oss och detta spektakulära ekipage kom glidande fram på gatan.
 
 
Här skilldes sedan våra vägar. Det kvinnliga sällskapet skulle nu ut på shoppingtur och då passade jag och svågern på att ägna timmarna åt något trevligare. Längs med Strandvägen ligger många båtar, framför allt nöjes- och restaurangbåtar som kanske ser sommaren som sin bästa säsong.
 
Sommaren är väl också högsäsong för de uteserveringar som ligger längs med kajen. Två av dem hade öppet, köerna var redan långa och här tänkte vi slå oss ned. Det tog sin lilla tid, men med varsin kall öl i handen letade vi oss ut bland borden och hittade ett som precis blivit ledigt.
 
Det är inte ofta man kan sitta på en uteservering i Sverige mitt i oktober och njuta av värmen med en kall öl framför sig. Jag kan i alla fall inte påminna mig när. Här satt alltså folk i t-shirt, med ansikten vända upp mot solen och bara njöt. Njöt av ölen gjorde man också för vår favoritöl tog slut och vi fick nöja oss med en sort av mindre känt märke, men den rann ned lika lätt som vår favorit.
 
 
Tiden gick och snart var det dags att möta upp frugan som befunnit sig på en egen liten shoppingrunda. Ni vet väl att kvinnor shoppar för shoppandets skull och vi män när vi behöver? Eller har jag fel? Ja, enligt vårt kvinnliga sällskap.
 
Vi möttes upp vid Högtorgsskraporna, som väl inte tillhör Stockholms vackraste byggnader och platsen i sig är bara en kakafoni av asfalt, betong, trängsel och avgaser. En bra samlingspunkt dock.
 
 
Nu hade vi en dryg timme kvar till dess att syrran var klar med sin personliga modespecialist. Den timmen tillbringade vi på en av alla de hundratals restauranger man varken hört talas om eller besökt. Skulle visa sig vara en höjdare och här intogs lite enklare rätter och den självklara ölen.
 
Vi gick sedan till Åhléns och inväntade syrran. Jag som får gåshud av att trängas med människor i lilla Nyköping på helgerna, ser inte trängseln på Stockholms stora varuhus som en höjdare i mitt liv, så jag väntade utanför.
 
Utanför började solen sakta gå ned och kylan trängde sig nu på. Likt förb..at knallade det förbi personer i kortbyxor och tunna t-shirts. Varför kan man undra, men det är givetvis deras ensak.
 
 
Syrran kom snart gående med en kasse av modell större, fylld med kläder som modespecialisten valt ut. Eftersom hon och svågern skulle övernatta i stan, så gick vi till hotellet som ligger bara ett stenkast från Åhléns och här blev det visning av kläder innan vi tog varsin drink i hotellbaren.
 
Från hotellfönstret var det förövrigt en magnifik utsikt över Stockholm och just när jag skulle föreviga denna, visade displayen på kameran att batteriet var slut. Snopet, men nu hade jag mobilen med mig och även om batterinivån var nere under 10% så fanns det plats för ytterligare ett par kort...bl.a. utsikten.
 
 
På kvällen skulle vi möta upp ytterligare fyra personer för en tre-rätters middag på ett av alla de ställen vi tidigare inte kände till. Tyvärr fanns inte plats för några bilder av kvällens sista två timmar, men jag kan meddela att både förrätten, varmrätten och desserten var god, liksom dryckerna till.
 
Tyvärr fick frugan och jag lite bråttom på slutet för att hinna med sista tåget hem och det blev en rask promenad uppför Sveavägen och vidare bort mot Centralstation, där jag kramade ut det sista ur mobilbatteriet.
 
 
Nöjda, belåtna, mätta och lite trötta for vi så vidare ned mot Nyköping igen.
 
Jag måste säga att ett kort besök i Stockholm nästan alltid är en höjdare. Fast lika belåten som man är, lika skönt är det att pusta ut när man ser stadens ljus bakom sig. Lagom är bäst.
 

En stänk av hösten

En liten mellanperiod just nu. Sommarens möjligheter har avklarats och nu väntar vintern med alla dess motiv. Hösten är trist enligt min mening och den förgylls bara av trädens löv som stundtals utstrålar en kaskad av färger. Dock känns det som jag missat detta i år. Har denna korta period passerat eller är det något vi fortfarande väntar på?
 
Strunt samma, en höstpromenad med kameran på axeln kan vara nog så spännande..
 
 
 
 
 
 
 

Hemmastudio

När man bor trångt i en hyreslägenhet har man begränsat med utrymme för att rigga upp kameran i någon form av hemmastudio.
 
Är man riktigt intresserad av fotografering och vill fånga motiv med mer känsla i en lite proffsigare utforming, är förstås en hemmastudio med diverse utrustning att föredra.
 
Är man intresserad av fotografering, men mer på amatörmässig nivå och bor trångt, får man istället nöja sig med det man har och vara lite uppfinningsrik.
 
Bilden på kastanjen i söndagens inlägg är exempelvis fångad i en vanlig, svart skokartong. Den här bilden på höstlövet gjordes på ett lika enkelt sätt.
 
Lövet fästes med dubbelhäftande tejp på ett vanligt vitt A4-papper. Därefter fästes pappret på sovrumsfönstret med en liten tejpbit i varje hörn. Lite positiv exponeringskompensation och punktmätning, så satt bilden där.
 
Ingen mästerverk, ett löv som kunde varit finare, bara ett experiment i hemmets lugna vrå i väntan på andra motiv.
 
 

Fototävling

VisitSörmland har just nu en fototävling på sin Facebook-sida. 10 bilder har man plockat ut och dessa kan man rösta på fram till den 19:e.
 
Tävlingen finns här
 
Temat för tävlingen är Höst och undertecknad har fått en bild uttagen. Ska inte påverka er besökare, men rösta gärna....på någon av bilderna :)
 
 

Läkande växt

Jag tog med mig en hästkastanj som låg och skräpade på marken framför Nyköpingshus. Syftet var att använda växten som underlag för lite makro-fotografering och så blev det.
 
 
Hästkastanjen är också en växt med medicinska egenskaper och har genom seklen använts för att tunna ut blodet, lindra gikt, ischias m.m.
 
Ser man frukten som omger kärnan är åtminstone jag övertygad om att man behöver medicinsk behandling ifall man får den rätt i huvudet.
 
 

Morgonpromenad

Det kanske inte alltid känns bra att kliva upp ur den varma och sköna sängen för att ge sig ut på en tidig morgonpromenad innan jobbet väntar, i synnerhet inte när kylan gör sig allt mer närvarande.
 
Ibland är det dock nödvändigt om man ska hinna med den lilla motionsrunda man sedan länge bestämt sig för att ta. Visst är det enkelt att hitta ursäkter och den mest klassiska är; "Äh, jag gör det i morgon".
 
Dock är det bara den första känslan som är jobbig. När täcket åker av och man blir påmind om att sovrumsfönstret stod öppet över natten, när man lite huttrande kliver in på det kalla badrumsgolvet och man gäspande ser sig själv i spegeln och nästan ryggar tillbaka av synen.
 
Lite tungt är det också att med stel rygg och ännu stelare ben, dra på sig strumpor, gymnastikskor och övrig klädsel. Det räcker inte med t-shirt, kortbyxor och ett par tunna strumpor när termometern knappt orkar över nollan.
 
Har man väl kommit ut och upp i motionsspåret flyter det sedan på ganska bra och när vädret är som den morgon när bilderna togs, går det ganska lätt. Ja, ni förstår att kameran hängde över axeln på dagens lilla runda.
 
Redan på vägen till Ekensberg fanns det fina motiv att föreviga. Lite roligt att den morgonpigga cyklisten uppenbarade sig när solstrålarna hittade ned genom lövverket.
 
 
Den lilla fotbollsplanen framför NOK-stugan var av naturliga skäl öde, men det gjorde inte bilden som visade sig sämre för det.
 
 
Utmed den fem kilometer långa slingan var det kanske inte så mycket att föreviga. Här önskade jag att på de öppna plättarna få se något av de större djuren vädra morgonluft med en andedräkt som tecknade sig i motljus, men nej...
 
I slutet av rundan passerades en på elever tom friskola och bakom den syns månen som ännu tecknade sig mot himmelen.
 
 
Gripsholmsparken är vacker året om och dit där morgonsolen ännu inte hittat, syntes lite frost på marken under den nakna kvinnan med sitt barn.
 
 
Det ståndaktiga rosorna håller i, men visar lite tecken på att säsongen definitivt går mot sitt slut.
 
 
Mot slutet gick även jag och efter en varm dusch och lite frukost, kändes det trots allt ganska bra...för att inte säga väldigt bra.
 
Så ett tips till som brukar säga "Jag gör det i morgon". Vore det inte roligare att säga "Jag gjorde det igår"?
 
 
 

Leksaksbilar

Den här eftermiddagen använde jag till att experimentera och leka lite. Med olika slutartider försökte jag skapa olika effekter på de fordon som passerade på motorvägen.
 
Som den här effekten när jag följde bilarna i deras rörelse, med ett rörligt fokus och en slutartid på 1/25s.
 
 
 
 
Effekten får bilarna att fara fram på motorvägen i en betydligt snabbare takt än i verkligheten.
 
På de följande bilderna använde jag en fast fokuspunkt, fokuserade på vägbanan och knäppte av när bilarna passerade, men med samma slutartid som ovan. Effekterna skiljer sig rejält.
 
 
 
 
Bara lite kul så där när man inte har något annan för sig.
 
Sedan kan man leka lite i Photoshop också. Något tilt shift-objektiv äger jag inte, men effekten kan återskapas i programmet och vips har man sparat in ett antal tusenlappar. Fusk, javisst...men lite kul samtidigt och nog får man bilarna att se ut som sin barndoms leksaksbilar, även om effekten kunde gjorts starkare.
 
 
 Som den nyligen avlidne Robban Broberg sa...
 
 

Ett fantastiskt skådespel

Ni kunde inte undgå att se den otroligt vackra himmel som uppenbarade sig flera kvällar förra veckan. Tyvärr stod jag på arbetsplatsen och kikade trånande ut genom de få fönster vi har och önskade att jag jobbat förmiddag istället för eftermiddag.
 
Tack o lov visade sig kvällshimmelen från sin allra bästa sida också i fredags. Nu hade jag ingen lust att ge mig ut i kvällen, då en härligt god fredagsmiddag intogs samtidigt. Kvällshimmelens färggranna skiftningar fick istället förevigas genom vardagsrumsfönstret mellan tuggor och klunkar.
 
Det är lika mäktigt att sitta i lägenheten och bevittna denna färgprakt som bara himmelen kan åstadkomma och det är lätt att glömma allt skit som utspelar sig under den.
 
Så njut, det gjorde jag.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Sommar eller höst

Här är ett inlägg med ett uttjatat motiv. Jag vet att alla Nyköpingsbor med kamera, oavsett om det är en enkel mobil eller en spegelreflex för 30 000, har bilder på Nyköpingshus i sin samling.
 
Det är så när man bor i en liten stad. Man utnyttjar de möjligheter som finns och försöker göra det bästa av situationen.
 
Än så länge kan man föreviga en närmast sommarlik atmosfär vid det gamla slottet. Det är bara gängen som intar sin picknick och de solande i sin eviga jakt på lite bränna, som saknas.
 
 
   
 
   
 
 
...och över allt vakar Hertig Karl med misstänksam blick.
 
 

Månadens bild september

Varför jag valde denna till september månads bild?
 
Dels för att djuret är ståtligt. Dels för kontrasten mellan skugga och solljus.
 
 

Nyköping genom kameran och lite till.

Bloggen kan förhoppningsvis sprida lite information om Nyköping och vad som finns att se och göra. Mina intressen för Photoshop kommer också att synas emellanåt.

RSS 2.0