Söndagspromenad

En söndag utan fotboll och annan intressant sport på TV:n. Vad gör man? Jo, man tar förstås en långpromenad och förenar den med både nytta och nöje.
 
En klarblå himmel och en temperatur runt nollan ger en liten föraning av den nalkande våren. Låt vara att den klarblå himlen snart skymdes av moln och att snålblåsten över de öppna ytorna vittnade om att vintern inte gått i ide.
 
Nyköpingsån är alltid en trevlig start på en promenad, oavsett åt vilket hålll stegen bär. Statyn med den lille Pilten (av Bie Norling, 2002) tittar ut över den brusande forsen. Kanske blicken söker sig mot Näcken (av Bernt Westlund) som sitter på andra sidan, eller kanske mot änderna som ständigt är på jakt efter mat.
 
 
Bakom ryggen på Pilten sorlar vattnet i laxtrappan nedanför Storhusqvarn. Storhusqvarn är en gammal kvarn som togs i drift på 1400-talet och användes ända fram till 1971. Idag inhyser den gamla kvarnen ett antal företag och restaurang Qvarnen med sitt magnifika läge vid ån.
 
    
 
Svalorna i ån (av Oscar Jauhainen från 1968) är ett av Nyköpings mer kända motiv, även om måsar är en mer naturlig del av statyns fauna.
 
 
Promenaden tar vägen ut från stan och förbi Arnö, den snabbast växande delen av kommunen. Mellan centralorten och Arnö mynnar den 63 km långa Kilaån ut i Stadsfjärden. Promenaden fortsätter över den gamla infarten till Arnö, förbi Björkö gård via Arnö herrgård med sina anor från 1200-talet. Förbi herrgården gick förut vägen som anslöt södra Nyköping från Ärila och områdena bortom. Åkrarna med sitt vita snötäcke ser spår av djur som vandrat över nejden och i fjärran skymtar Nyköpings värmeverk vid Idbäcksområdet.
 
 
Att gå på promenad i Nyköping utan att någon gång passera det gamla slottet är nästan en skymf. Det går inte att undvika de historiska vingslagen och alla de händelser som utspelats innanför murarna. Fantasin skenar ofta iväg. Hur var det, hur levde de, hur såg de ut...
 
 
 
Runt slottet återfinns andra byggnader som säkert intresserar en och anna turist. NK-villan som byggdes åt Nordiska kompaniet till en utställning i Norrköping 1906, men som efter utställningen flyttades till Nyköping och skänktes till de anställda vid NK:s verkstäder i stan. Här finns Bryggeriområdet, där ett franciskanerkloster låg mellan 1280 och mitten av 1500-talet. Andra verksamheter som funnits i området genom åren är en yllefabrik, ett stärkelsebruk, ett färgeri och ett bryggeri. Idag används området till kulturaktiviteter av olika slag. Vid slottet ligger också Nyköpings vandrarhem för dig som vill bo nära flertalet av Nyköpings mest kända turistmål.
 
 

Användbara länkar som är kopplade till texten.
 
Skulpturer i Nyköping
Restaurang Qvarnen
Kilaån
Arnö
Arnö herrgård
Nyköpingshus
NK-villan
Bryggeriet
Nyköpings vandrarhem

Med en enkel tulipan...

Tulpanen är kanske tillsammans med tussilagon den blomma som bäst för tankarna till vår, gröna gräsmattor och lite varmare vindar. Låt vara att dessa tulpaner inhandlats av Christers blommor på Stora torget i Nyköping, men vad tusan. Lite färgprakt som manar fran vårkänslor är väl aldrig fel...i alla fall inte i mina ögon.
 
 
 

Ett uselt väder skapar

Skitväder!
 
Nu befinner vi oss i en mellanperiod där julen, nyårsafton och det vackra vintervädrets tid passerat och längtan efter vårens lite varmare vindar ter sig allt starkare. Detta är också en period där hobbyfotografen finner det svårt att hitta inspiration för nya fotoprojekt. Slask, töväder, duggregn, grådaskigt och allmänt trist.
 
Vad gör en hobbyfotograf då? Jo, han (i detta fall jag) ägnar mer tid inomhus och inte minst framför datorn och det program jag älskar mest att jobba i, Photoshop. Detta gör jag med glädje och ibland också till vänners glädje, eller... :)
 
Nu ska jag vara snäll mot mina vänner och inte publicera alster dör deras anleten och lekamen förvandlats till det sämre, eller möjligen bättre :)
 
Nåväl, här följer några av denna trista periods verk.
 
 
 
Till sist ägnar jag en bild åt en söt liten flicka som i väldigt unga år tvingas genomgå en hjärttransplantation och hennes unga föräldrar som tvingats bo på sjukhus i Göteborg sedan slutet av november.
 
 
Vill med det också göra reklam för pappa Davids blogg där man kan följa det dagliga livet för de unga föräldrarna och deras lilla dotter Tilda.
Att ge sig stöd till barn med problem borde ligga alla människor varmt om hjärtat och att köpa ett litet Hjärtepin som designats av prins Carl Philip är både billigt och behjärtansvärt. Finns att köpa på apotek som ligger under Kronans regi eller från ungdomar som säljer dessa på stan eller via dörrknackning. Gör det!

Utegångsförbud

Väderprognoserna förvarnade om en fin helg med klart och kallt väder. Som gjort för att åter fotografera staden i vinterskrud. Vad händer? Jo, bloggägaren går och skadar en fot. Yrkesskada skulle en del säga, klantigt skulle andra säga, förbannat också säger jag.
 
Nåväl, kan man inte gå ut och fotografera staden, får man stilla sin hunger med att fotografera inonhus. Att se ut genom fönstret när solen sakta sjunker ned bakom huskropparna kan i sig vara lika vackert, men...
 
 
De kvarglömda små tomtarna i fejkad dimma skapar en liten trollsk stämning och för tankarna till någon av Disney's fantastiska filmer, kanske...
 
 
En vigselring som är rätt ljusbelyst skapar denna effekt. Att måla ett hjärta i ljus är inte lätt, men vist ser man väl att det föreställer ett sådant? Att fota orkidéer på fönsterblecket går dock inte att misslyckas.
 
 
 
Skuggorna spelar över väggen när det sista solljuset letar sig in i lägenheten.
 

Nyköping genom kameran och lite till.

Bloggen kan förhoppningsvis sprida lite information om Nyköping och vad som finns att se och göra. Mina intressen för Photoshop kommer också att synas emellanåt.

RSS 2.0