Nyköping i miniatyr

Små frusna ting pockar på uppmärksamhet.
 
 
 
 
 

Gå på tur

Denna kalla (-17°) men vackra vinterdag ägnades en promenad längs ån som flyter genom Nyköping. Å-promenaden som går längs med ån startar vid Harg och slutar vid hamnen. Sträckan är cirka 6 km lång. Den populäraste sträckan startar dock vid naturreservatet Hållet/Marieberg och slutar nere vid hamnen.
 
 

Utmed å-promenaden kan du ta del av Nyköpings historia som står beskriven på 35 informationsskyltar som sitter i närheten av historiska platser, så som det gamla industriområdet Perioden.
 
 
Följer du ån hela vägen till hamnen passerar du inte bara gamla industribyggnader och vackra miljöer, utan även några matställen, museer, konsthallar och givetvis slottet som förmodligen är Nyköpings största turistmagnet.
 
 
  
 
 
 

 
 
Länkar med anknytning till å-promenaden.
Å-promenaden
Historien längs ån
Sörmlands museum
Bryggeriets Kulturförening
NK-Villan
Pelles Lusthus
Fåfängans trädgårdscafé
Restaurang Forsen
Restaurang Storhusqvarn
Clarion Hotell Kompaniet

Nyköping By Night

...eller By Early Morning om jag ska vara helt ärlig.
 
 
 
Från att i unga år varit nattmänniska och jäkligt morgontrött, har situationen förändrats och ter sig tvärtom idag. Ska jag därför ta nattbilder, blir det istället att traska ut tidiga morgnar och då är vintern en bra årstid.
 
 
  
 
 

Nu dansas julen ut

13:e januari eller Tjugondag Knut dansas julen ut och årets kanske mest högtidliga helg är slut.
 
Statyn Prometueus som står utanför Nicolaiskolan skapades av Ivar Johansson 1954 och har varit föremål för många "spexiga" Nyköpingsbors kreativitet. Denna gång firar han julens avslutning med en burk öl i näven.
 
 
Gatorna ligger öde en kylig söndagmorgon och Nyköpingsborna föredrar en varm säng, men vill en hobbyfotograf föreviga julens utsmyckning innan den plockas ned blir det till att traska ut innan solen gör entré på himmelen.
 
Utsmyckningen i den lilla Gripsholmsparken är ett både välkommet och omdiskuterat inslag i stadsmiljön.
 
 
 
Skyltfönstren längs med gågatan lockar fortfarande med reor för att bli av med vinterkollektionen och resebyråerna gör sitt bästa för att jävlas med frusna svenskar som inte har möjligheten att resa till varmare och ljusare breddgrader.
 
 
...och hemma ligger julsakerna nedplockade i väntan på att packas ned i kartonger. Det är ju trots allt bara dryga 10 månader tills de åker fram igen.
 

Några länkar som rör ovanstående text:
Statyer i Nyköping
Gripsholmsparken

Att sitta inne och titta ut

Det finns stunder när man hellre sitter inne och tittar ut, än står ute och tittar in.
 
Denna vecka med dess gråmulna väder, duggregn, ishala trottoarer och blask är en sådan stund som bättre lämpar sig i hemmets ombonade miljö. Inte ens en nystartad blogg med löften om reklam för min hemstad kan locka ut mig och promenaden till och från jobbet är mer än tillräcklig.
Nog lockar stjärnans sken mer från insidan än från utsidan i dagar som dessa.
 
 
Nåväl, även värmen inomhus kan locka en hobbyfotograf till nya övningar i fotograferingens ädla och svåra konst.
 
Det första taffliga försöket att måla med ljus blev väl inte så lyckat, men inspirerar till nya försök.
 
Vin, godis och doftljus. Fjolligt? Kanske, men ändå en mysfaktor när blåsten viner runt knuten och duggregnet piskar mot rutan.
 
Att i skenet och värmen från ljusen...
 
...titta ut genom fönstret när solen sakta sänker sig bakom träden, kan ändå locka fram ett litet fruset leende med förhoppning om en snar vår.

FF i helgen

FF för unga innebär ofta party med i hemlighet inbjudna kompisar som smuttar på farsan och morsan väl gömda dryckesvaror.
FF i vuxen ålder innebär en helg framför TV:n och långa promenader.
 
Jag vill inte påstå att våren känns nära, men en förhoppning om en kort vinter ligger alltid i toppen på prioriteringslistan. Att ge sig ut på promenad när snön börjar smälta, isen sakta tinar bort och man kan skönja grönska under det vita, ger visserligen en doft av vår, men ofta en bedräglig sådan. Det har väl hänt att det i vår del av Sverige snöat i början av april, så bakslagen står på lur bakom hörnet.
 
Nåväl, man får väl ta vara på det vackra som naturen ändå bjuder på.
 
 
Även det vackra kan vara farligt och det gäller att se upp under promenaden, bokstavligen talat.

Det gamla slottet

I vår lilla stad har vi en byggnad vi är stolta över och som utgör stadens kanske största turistmagnet, Nyköpingshus. Den första lilla byggnation som utgjorde grunden till det som skulle komma att bli ett ståtligt slott, var ett litet stentorn (en kastal) som uppfördes på 1100-talet.
Allt eftersom staden växte byggdes nya torn och murar kring dessa och slottet tog sakta men säkert sin form. Under åren lät kungar som Sten Sture d:ä och Gustav Vasa göra en del förbättringar, men det var inte förrän 1568 som den riktiga förändringen tog fart.
Den dåvarande slottsherren, hertig Karl, såg då till att bygga om den medeltida borgen till ett renässansslott. 1719 härjade ryssen på den sörmländska kusten och slottet och stora delar av Nyköping brändes ned. 1720 började man bygga upp slottet ovanpå de rester som fanns kvar, men denna gång i mindre skala.
Ni som besöker Nyköping ska definitivt göra ett besök i museet som är beläget i Kungstornet och är gratis för alla. Mycket sevärt.
 
Slottet är förstås ofta förevigat, såväl av turister som Nyköpingsbor och visst är det ståtligt både på sommar och vinter. Se bara upp för gigantiska istappar som hänger ned från de många avlopp som finns inmurade i väggarna.

 

Informativa länkar om Nyköpingshus:
Nyköpingshus historia
Kungstornet, Hertig Karl och lite historia
Sörmlands museum

Vinterns vackra tavlor

Vintern är inte bara en årstid när man halkar runt på isiga trottoarer, ser upp på taken i rädsla för nedfallande istappar eller då man sitter ihopkurad framför elementen och drömmer sig bort till värmen eller avsaknaden av den sommar som passerade förbi alldeles för fort.
Vintern är också en årstid där naturen kan utgöra stommen till vackert målade tavlor och fotografiska konstverk. Att se frosten krypa upp på fönsterrutan indikerar kyla och en kylig vinterdag brukar nästan med automatik innebära bra dagar för hobbyfotografer.
Så visst är det värt lite stela tår, frusna fingrar och kylpinade kinder. Naturen lockar och inte minst i Nyköping där Å-promenaden och dess förlängning utmed havet har en trevlig inramning och fina vyer.
        
 
 
 
 

Ett par nyttiga länkar
 
 

Hösten, ett nödvändigt ont.

Jag ljuger om jag kallar hösten för min favorit bland årstiderna. Rusk, regn, ett tilltagande mörker och inte en extra heldag att se fram emot.
Dock ska tilläggas att höstens färger kanske är de vackraste under hela året och för hobbyfotografer som bloggens ägare, kan en promenad i stad och skog inspirera till ståtliga bilder.
 
På väg till arbetet en dag var himmelen så där magiskt orangefärgad man bara ser i reklamblad. Tyvärr fanns inte kameran tillgänglig, men det var den dagen efter och samma vackra himmel över Kanotstadion kunder förevigas.
 
T.o.m. sterila industriområden kan te sig vackra under tidiga morgontimmar.

Den lilla Gripsholmsparken i centrala Nyköping kan vid tillfällen visa upp sig i all sin prakt.
 
 
Fast trots denna grannlåt är hösten ofta vikt för inomhusaktiviteter, exempelvis för lite redigering i Photoshop.

Länkar som anknyter till texten ovan:
 
 

Nyköping via Skavsta

Ett helgnöje för många är att ge sig ut till Skavsta flygplats och se plan lyfta till och landa från fjärran destinationer.
 
Det är inte utan att man ser med avund på de plan som ska ta passagerare till solen och värmen i Europas sydligaste delar. Å andra sidan ler man lite illmarigt när planen landar med passagerare som haft sitt lilla roliga och nu ska återgår till den gråa och många gånger trista vardagen.
Tankarna kretsar ofta kring resor och vem vet. Nästa gång kanske jag sitter i ett av dessa plan och blickar ut genom de små fönstren och vinkar glatt till de som sitter på utkiksplatsen med avundsjuka blickar på oss som är på väg till sol, värme och nya intryck.
Länkar du som turist kan ha glädje av:

Nyköping genom kameran och lite till.

Bloggen kan förhoppningsvis sprida lite information om Nyköping och vad som finns att se och göra. Mina intressen för Photoshop kommer också att synas emellanåt.

RSS 2.0