Hertig Karls marknad

I strålande sol och en härlig sensommarvärme som gladde folk och fä, bevittnade jag för första gången Hertig Karls marknad inne på slottsområdet.
 
 
Förr om åren har jag bara pratat om det, men i år blev det äntligen av. I sedvanlig stil möttes morgonpigga Nyköpingsbor av ett följe med musiker, riddare, Nyköpingsfänikan, gycklare, herrskap och tjänstefolk som alla var på väg till Stora torget för att möta Hertig Karl och hans följe.
 
 
På torget ställde man av tradition upp sig, så att intresserade Nyköpingsbor och turister fick chansen att skåda en tidsepok från 1500-talets mitt.
 
Efter att Hertig Karl välkomnats av ståthållare Lasse Västgöte och nutida besökare, bar det så av till slottet där besökarna kunde strosa bland stånd och bodar som sålde hantverk, bakverk och allsköns varor i medeltida tecken.
 
Vid porten till slottet stod en av Nyköpingsfänrikarna och höll vakt över besökare som kom och gick, och en bit bort stod en kvinna i tidstypisk klädsel och övervakade så att allt gick rätt till. Inne på slottets domäner sprang gycklarna runt och skapade stämning hos de hundratals besökare som infunnit sig denna vackra dag.
 
 
Dagens stora underhållning stod riddarna från Bockens kämpar för.
 
 
Med skicklighet och förmodar jag, också lite mod, visade de prov på sina kunskaper i diverse tävlingar och utmaningar.
 
 
Jag som älskar svensk historia och fascineras oerhört av gamla miljöer, har ganska lätt att drömma mig in i en tid man bara läst om i böcker och sett i fantasifulla Hollywood-produktioner. Visst önskar man ibland att en tidsmaskin kunde ta en tillbaks till andra tidsepoker, för att med egna ögon se och uppleva den vardag som våra förfäder levde under. Tyvärr har tekniken inte tagit oss dit, så dagdrömmarnas värld får fortsätta att skapa en vision av Sverige anno...
 
 
 
Med tonerna av medeltida musik lämnade vi Nyköpingshus och Hertig Karls marknad för denna gången, nöjda med det trevliga som erbjöds.
 
 
Förhoppningsvis är denna marknad en tradition som håller i sig länge och lockar besökare från både när & fjärran. En given attraktion för den som vill uppleva Nyköping från förr.
 
Lite läsvärda länkar med anknytning till marknaden:
 


Kommentarer
Lasse Jansson

Kul att se och bra dokumenterat! Jag inser att jag missat något under de år denna marknad hållits... Det saknas sannerligen inte motiv i alla fall.

Svar: Gillar man marknader, vår historia och vill stödja lokal turism är detta ett bra tillfälle...tycker åtminstone jag.
Stefan

2013-08-25 @ 17:25:04
URL: http://fotbollslasse.blogspot.com
Leif

Sådana nerslag i vår historia en dag då och då är helt OK. Permanenta medeltida ideer har jag betydligt svårare för men det kan vi inte lasta våra förfäder för.
Bra bilder

Svar: Tack för omdömet Leif.Visst är det spännande att dyka ned i vår historia, våra förfäders liv och tänka tanken på hur livet tedde sig på den tiden. Vi ska nog ändå vara glada för att vi vuxit upp och lever idag...trots allt.
Stefan

2013-08-25 @ 19:38:32
URL: http://huvudveck.wordpress.com
Riddare Salo, Bockens Kämpar

Hej! Vad roligt att du gillade showen och Hertig Karls marknad. Jättefina bilder, vill du får du väldigt gärna dela med dig av dina bilder på vår hemsida. Vi har idag uppdaterat den en hel del och nu finns en funktion där man kan ladda upp bilder själv som sedan publiceras i bildgalleriet. Självklart med fotografens namn i anslutning till bilderna.

Väl mött, hälsningar Salo af Telgehus

Svar: Tack så mycket.Jo, filmerna om Ivanhoe och Robin Hood man såg som barn sitter kvar på näthinnan och visst gillar man att drömma sig in i Sveriges spännande historia.

Tack för tipset. Skickar gärna upp bilder.
Stefan

2013-08-31 @ 01:31:09
URL: http://www.bockenskampar.se


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Nyköping genom kameran och lite till.

Bloggen kan förhoppningsvis sprida lite information om Nyköping och vad som finns att se och göra. Mina intressen för Photoshop kommer också att synas emellanåt.

RSS 2.0