Svanviken-Lindbacke

Det kanske inte är ultimat att besöka naturreservatet Svanviken-Lindbacke i utkanten av Nyköping efter en torr sommar som fått gräset att ändra färg från grönt till brunt.
 
 
Dock är området trevligt att spatsera i och ofta är det fullt med djurliv, framför allt då fåglar och insekter. Kanske detta område också stundom för tankarna till låglänt fjällterräng.
 
 
Svanviken-Lindbacke blev naturreservat 1963, ingår i det europeiska nätverket natura 2000 och är ett gammalt gravfält från järnåldern. Lite kuriosa. På 50-talet användes området till att köra motorcross på, så detta med respekt för fornlämningar och historisk mark var inte så utbrett på den tiden.
 
Från områdets topp ser man ut över öppna landskap som breder ut sig mot Kiladalen och Tunabergshalvön.
 
 
 
Växtligheten låg lite på sparlåga, förutom ljungen som börjat inta den vackra lila färgen. Av fågellivet syntes bara några måsar på håll och lite fjädrar som ändå visade att fler arter håller till i området. Några knotiga träd inramade stigen upp på toppen och djurlivet bestod mest av ett gäng kor som nyfiket beskådade denna dumma människa som kröp och ålade på marken för att få åtminstone några hyggliga bilder med sig hem.
 
 
 
 
Läs lite mer om Svanviken-Lindbacke här och se denna välgjorda illustration med beskrivningar om det man kan skåda och hur naturreservatet ser ut i riktig sommamundering.
 
 


Kommentarer
Lasse Jansson

Lindbacke. Har nog inte varit där sedan skolåldern men jag har läst om bl.a. motocross-åkandet där och tycker att det är ett häftigt historiskt fakta. En fin miljö är det och vi får tacka för att det bibehålls som betesmark för att bevara denna miljö.

Bra bilder!

Svar: Det finns mycket historik kring detta område. Jag är mest nyfiken på de husgrunder man ser spår av. Vad var det för byggnader, vad användes de till och vilka använde dem?
Stefan

2013-08-15 @ 12:23:09
URL: http://fotbollslasse.blogspot.com


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Nyköping genom kameran och lite till.

Bloggen kan förhoppningsvis sprida lite information om Nyköping och vad som finns att se och göra. Mina intressen för Photoshop kommer också att synas emellanåt.

RSS 2.0