Nationaldagen

Torsdag morgon den 6:e juni, Sveriges Nationaldag, Klarblå himmel, strålande sol och en värme som förde tankarna till varmare breddgrader. Kan förutsättningarna för ett Nationaldagsfirande bli bättre?
 
 
En promenad på stadens gator visade att fler än vi var ute i samma ärende, nämligen att låta solens strålar färga kroppen från vinterblekt till rött eller möjligen ännu rödare. Med svetten porlande från pannan efter en promenad bland huskroppar längtade hela kroppen efter något kallt och stort att dricka och denna kalla dryck intogs på en av stadens centrala restauranger.
 
 
Restaurangen i fråga var Bernhards, som slog upp portarna i våras. Vägg i vägg med Bernhards ligger O'Learys som efter en renovering utökat sin yta med en takservering och dessa två restauranger/barer utgör ett allt mer populärt inslag där de ligger tillsammans med Nyköpings kanske vackraste vy i blickfånget.
 
 
Efter, inte en utan två kalla, gick vi med raska steg till Nyköpingshus där det traditionella Nationaldagsfirandet ägde rum med olika aktiviteter på schemat. Många utnyttjade också vädret med medhavda picknick-korgar i väntan på att det riktiga firandet skulle äga rum.
 
 
Fäkttävlingen Gästabudsstöten har blivit en tradition och hålls inne på Borggården där oinvigda får chansen att ta del av en sport som inte är så stor och känd, men som ändå lockar många intresserade. Värmen denna dag tog ut sin rätt och svetten trängde igenom de skyddade dräkterna och inte bara en vattenflaska tömdes på sitt innehåll i törstiga strupar.
 
 
Andra aktiviteter kring slottets murar var tipspromenad, clownuppvisning för barnen, ponnyridning och Automobilsällskapet som visade upp andra hästkrafter bakom kromade lister och polerad plåt.
 
 
Nu började hungern göra sig påmind och längtan efter ytterligare en kall och stor fick oss att dra kosan mot en av stadens populäraste matställen, Rökeriet.
 
 
Här sitter man också framför en vacker vy med Nyköpingsån som flyter förbi. Två kalla öl och en väldigt god laxburgare senare, drog vi oss åter mot Vallarna där firandet nu närmade sig den traditionella inmarschen av musikkår, fanbärare och hembygdsföreningar. Nu syntes också fler människor i traditionella folkdräkter och kläder från tiden det begav sig. Detta är en trevlig syn som man tyvärr ser allt för sällan.
 
 
I bakgrunden hördes nu taktfast musik och snart svängde Flygvapenfrivilligas Musikkår in över vindbryggan som leder till Vallarna och bakom dem bars fanor av hemvärn och diverse hembygdsföreningar.
 
 
 
Årets Nationaldagstal hölls av Södermanlands Landshövding Liselott Hagberg, som vaktades av dessa ståtliga herre i modern och antik klädsel.
 
 
Även en trevlig dag ser ett slut, så också detta års Nationaldagsfirande. Den här riddaren i sin brynja säger adjö eller möjligen hej i väntan på en efterlängtad kram.
 
 
Själva såg vi slutet...nej, inte riktigt. En fika på den mycket mysiga Tovastugan får inte passera en dag som denna och inte när det vankas bakverk i de svenska färgerna.
 
 
En trevlig dag under en värmande sol och omgivna av idel leende Nyköpingsbor var nu nästan till ända och om ingen halat flaggan när detta skrivs, vajar den fortfarande blå/gul för den lätta vinden och påminner oss om det vackra och fina land vi bor i.
 
 
 
Länkar som kan kopplas till texten ovan:
 
Bernhards
O'Learys
Rökeriet
Tovastugan


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Nyköping genom kameran och lite till.

Bloggen kan förhoppningsvis sprida lite information om Nyköping och vad som finns att se och göra. Mina intressen för Photoshop kommer också att synas emellanåt.

RSS 2.0