Kungstornet

 
Förra söndagen packade vi ned kaffe och hallongrottor, för att ta med på årets första utepicnic och den togs på historisk mark...
 
...Borggården på slottet.
 
 
För första gången i år kunde vi också ta av oss jackorna och i lä av de höga murarna njuta av värmen som blev påtaglig. Dock var det en bedräglig värme, vilket vi insåg när vi vandrade ut från borggården till dagens egentliga mål...
 
...muséet i Kungstornet.
 
 
Via branta och historiska trappor tar man sig från entrén, receptionen och upp till museidelen.
 

Här möts man först av äldre skrifter och lite moderniserade med information om slottets tidiga härskare.
 
 
Figurer, verktyg, vapen, glas, urnor, vaser, köksgeråd, mynt, smycken, kläder och andra attiraljer från slottets storhetstid syns i montrar och uppbyggda miljöer. Berättarröster i de olika rummen går igenom slottets historia, bl.a. historien kring Nyköpings Gästabud.
 
 
 
 
Strax före jul 1317 var det som kung Birger bjöd sina bröder Erik och Valdemar på kalas. Ett kalas som slutade med att de kastades i slottets fängelsehålor. Detta gillades inte av folket som slutligen drev kung Birger från slottet.
 
I slutet av 1500-talet byggde dåvarande slottsherren, hertig Karl, om slottet och förvandlade det till ett skrytbygge med förgyllda tornspiror, överdådiga tapeter, glas och en stor fontän på själva borggården. Som mest jobbad 250 personer i slottet.
 
1665 förstördes stora delar av slottet vid en brand som ödelade stora delar av Nyköping. Man byggde aldrig upp slottet i dess dåvarande utseende och därmed förlorade också Nyköping sin plats som en av Sveriges viktigaste städer.
 
Delar av slottet har sedan dessa använts som sädesmagasin, fängelse, residens, uppfostringsanstalt och fattighus.
 
Nyköpingshus idag visar upp delar från både den medeltida borgen och hertig Karls renässanspalats. Bilden nedan visar just det palats som hertig Karl byggde upp och visst vore slottet en ännu större turistmagnet än idag, om nu inte branden ödelade byggnaden på 1500-talet.
 

Varje söndag håller muséet i Kungstornet öppet och mellan juni och augusti är det öppet varje dag och framför allt...det är fri entré.
Passa på att göra ett besök och ta del av det Nyköping många bara läst om i skolan. Det är väl värt att spendera någon timme här.
 


Kommentarer
Lasse Jansson

Tack för en intressant läsning! Jag borde nog titta till muséet som jag inte besökt sedan skolåren (och det är länge sedan.) Å andra sidan har jag aldrig sett Gästabudsspelen... men är mer intresserad av historien än underhållningen.

Vi ser ut att få ännu finare helgväder denna helg än förra veckan. Så nu är det bara att njuta av utomhusvistelse. :-)

Svar: Måste erkänna att jag också lyckats missa Gästabudsspelen alla dessa år. Man rodnar av skam...
Stefan

2014-03-29 @ 11:17:59
URL: http://lassesfoto.blogspot.com
Leif

OK, vi kommer i sommar. Ditt försäljarsnack funkar, skåningarna kommer.

Svar: Bra Leif. Även ni där nere i söder måste få insupa riktig svensk historia, inte någon halvdansk variant :)
Stefan

2014-03-30 @ 21:20:27
URL: http://huvudveck.wordpress.com


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Nyköping genom kameran och lite till.

Bloggen kan förhoppningsvis sprida lite information om Nyköping och vad som finns att se och göra. Mina intressen för Photoshop kommer också att synas emellanåt.

RSS 2.0