Övernattning

Helgen som gick var kanske den sista sköna sommarhelg vi kan förvänta oss innan hösten tar oss i sina klor. Vi var ett gäng som sedan länge bestämt oss för att fira detta veckoslut lite á naturell, det gjorde vi i en stuga långt från närmsta väg. Det är en bekant familj som har en liten stuga på sina ägor, vilken de hyr ut till hugade spekulanter. En smal grusväg tar en fram till själva gården, därifrån kör man några hundra meter på en ännu smalare och gropigare traktor väg och därefter får man ta en promenad på cirka tio minuter innan man når stugan (som saknar el och har utedass) som ligger inbäddad i skogen intill Hallbosjön. Vi hade tur med vädret denna helg, nästan...
 
 
....för det blåste rejält och i vindarna blev det stundtals lite kyligt.
 
 
 
 
Det var väl aldrig tal om att bada, även om vattnet kändes behagligt, men det lite kyliga vindarna avskräckte oss alla. En som njöt av både sol och bad var denna lilla gynnare som gjorde oss sällskap nere vid klipporna.
 
 
 
 
Nu insåg vi att området hade en läsida, så efter intagen lunch tog vi med oss solstolar, kyld dryck och begav oss stigen till andra sidan. Här i gläntan bland träd och buskar var det rikigt sommarvarmt och här fick man chansen att i minimal klädsel lapa sol och sörpla på en kall öl. Härligt.
 
 
Det finns djur i trakten, allt från älg, rådjur, vildsvin, räv, till ståtliga havsörnar. Av detta såg vi inget, förutom några skymtar av en havsörn som på avstånd seglade högt ovanför våra huvuden.
 
Mindre kryp fanns det dock gott om och våra sommarbruna kroppar utgjorde landningsplats för flertalet av dem.
 
 
Här i lä från den hårda vinden, njöt vi av solens värme och den medhavda drycken rann ned så fort att fler fick hämtas i stugan.
 
Det började så sakteliga skymma och efter några timmar i solen, var det så dags att dra sig ned till sjön igen. Vi tänkte grilla blåsten till trots. Visa dubier infann sig hos några eftersom det var ganska torrt i markerna, men vi tände eld och lät oss väl smaka under tiden som solen sakta sjönk ned bakom träden i fjärran.
 
 
 
 
Himmelens färgpalett ändrades vart efter timmarna gick och det blev en vacker kväll op en klippa intill sörmländska Hallbosjön.
 
 
Nu var det lite kyligt, så vi drog oss upp till stugan för att spela lite Yatzy och inta lite kvällskaffe. Tända ljus fick ersätta glödlampor och detta höjde bara mysfaktorn...
 
 
...och även utifrån sett, var mysfaktorn påtaglig.
 
 
Timman blev sen och en mäktig fullmåne visade sig mellan trädtopparna. Det är inte enkelt att föreviga denna med enkla kameror och i ett mörker där man knappt ser vad man gör. Jag hade med mig ett stativ som jag placerade kameran på och försökte få fokus på månen. Det krävdes många bilder, majoriteten helt misslyckade, men denna blev den bästa...om än inte fulländad.
 
 
Med en enkel liten pennlampa, fick jag en av vänner att måla lite med ljus, en rolig fotoutmaning man allt för sällan ges tillfälle att prova. I den ena bilden bad jag kompisen att bara röra lampan upp och ned, medan han sakta rörde sig från höger till vänster. I den andra bilden bad jag honom att måla trädstammen som stod intill. Inga praktexemplar, men ändå kul att lekal ite.
 
 
Dags att krypa till sängs och det blev en skön sömn som bara stördes av att några behövde lätta på trycket under tidig morgon.
 
Söndagsmorgonen blev tidig (om 07:00 räknas som tidig) och jag tog en promenad utmed ägorna innan frukostdags. Vädret vittnade om regn och regnet kom efter att jag hunnit tillbaks till stugan. Det blev en kortvarig regnskur och så småningom skingrades molnen och dagen blev därefter riktigt behaglig.
 
 
Det blev en trevlig helg, långt från stadens asfalt och betong och alla trista nyheter som förmedlas i media dessa dagar. Helgen gav också mersmak och kanske detta kan bli en tradition varje sommar, vem vet? 
 
Som sagt kan stugan hyras för de som vill uppleva Södermanland bortom allfartsvägarna och gården erbjuder också en festlokal man kan hyra för svensexor, bröllopsmidddagar m.m. Läs mer här
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Kommentarer
Björn

"Rottningeäventyret" verkar ha varit helt perfekt. Hoppas på samma upplägg nästa år och att tid finnes så kanske jag o Eva hakar på. Vet i tusan dock om jag får Eva med mig om hon får se den där svarta som ringlar förbi :-/

Svar: Vi hoppas på en fortsättning.
Stefan

2015-09-02 @ 12:20:18
Marita

En välbehaglig helg utan allt brus som stör. jätteskönt att slippa teven tycker jag. Vattensnokar finns det och jag som har en lättare ormfobi klarar av det skapligt.Absolut blir det repris till nästa år.

Svar: Ormen klarade du bra, men så var du aldrig i och badade heller :)
Stefan

2015-09-02 @ 17:59:46
Atte

En avkopplande helg i goda vänners sällskap, och du Marita: jag talade aldrig om var jag såg en Huggorm... för då hade du varit i stugan hela helgen! Repris nästa sommar? Absolut!

2015-09-02 @ 23:16:35
Lasse Jansson

Vilken härlig omgivning att komma till för någon dag. Naturskönt och avskilt, utan moderniteter som distraherar. Jag gillar de fina bilderna på snoken och framförallt de härliga solnedgångsbilderna som har en mycket skön ton.

Det ligger ju inte särskilt långt från där jag bor. Jag har inte varit på platsen du beskriver men det ser sannerligen lockande ut!

Svar: Ja, vi passerade metropolen Stigtomta på vägen ut. För en landsbygdsbo är det en härlig känsla att koppla av, långt från asfalt, betong och trafik.
Stefan

2015-09-03 @ 21:11:17
URL: http://lassesfoto.blogspot.com


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Nyköping genom kameran och lite till.

Bloggen kan förhoppningsvis sprida lite information om Nyköping och vad som finns att se och göra. Mina intressen för Photoshop kommer också att synas emellanåt.

RSS 2.0