Söndagspromenad
En söndag utan fotboll och annan intressant sport på TV:n. Vad gör man? Jo, man tar förstås en långpromenad och förenar den med både nytta och nöje.
En klarblå himmel och en temperatur runt nollan ger en liten föraning av den nalkande våren. Låt vara att den klarblå himlen snart skymdes av moln och att snålblåsten över de öppna ytorna vittnade om att vintern inte gått i ide.
Nyköpingsån är alltid en trevlig start på en promenad, oavsett åt vilket hålll stegen bär. Statyn med den lille Pilten (av Bie Norling, 2002) tittar ut över den brusande forsen. Kanske blicken söker sig mot Näcken (av Bernt Westlund) som sitter på andra sidan, eller kanske mot änderna som ständigt är på jakt efter mat.
Bakom ryggen på Pilten sorlar vattnet i laxtrappan nedanför Storhusqvarn. Storhusqvarn är en gammal kvarn som togs i drift på 1400-talet och användes ända fram till 1971. Idag inhyser den gamla kvarnen ett antal företag och restaurang Qvarnen med sitt magnifika läge vid ån.
Svalorna i ån (av Oscar Jauhainen från 1968) är ett av Nyköpings mer kända motiv, även om måsar är en mer naturlig del av statyns fauna.
Promenaden tar vägen ut från stan och förbi Arnö, den snabbast växande delen av kommunen. Mellan centralorten och Arnö mynnar den 63 km långa Kilaån ut i Stadsfjärden. Promenaden fortsätter över den gamla infarten till Arnö, förbi Björkö gård via Arnö herrgård med sina anor från 1200-talet. Förbi herrgården gick förut vägen som anslöt södra Nyköping från Ärila och områdena bortom. Åkrarna med sitt vita snötäcke ser spår av djur som vandrat över nejden och i fjärran skymtar Nyköpings värmeverk vid Idbäcksområdet.
Att gå på promenad i Nyköping utan att någon gång passera det gamla slottet är nästan en skymf. Det går inte att undvika de historiska vingslagen och alla de händelser som utspelats innanför murarna. Fantasin skenar ofta iväg. Hur var det, hur levde de, hur såg de ut...
Runt slottet återfinns andra byggnader som säkert intresserar en och anna turist. NK-villan som byggdes åt Nordiska kompaniet till en utställning i Norrköping 1906, men som efter utställningen flyttades till Nyköping och skänktes till de anställda vid NK:s verkstäder i stan. Här finns Bryggeriområdet, där ett franciskanerkloster låg mellan 1280 och mitten av 1500-talet. Andra verksamheter som funnits i området genom åren är en yllefabrik, ett stärkelsebruk, ett färgeri och ett bryggeri. Idag används området till kulturaktiviteter av olika slag. Vid slottet ligger också Nyköpings vandrarhem för dig som vill bo nära flertalet av Nyköpings mest kända turistmål.
Användbara länkar som är kopplade till texten.
Kommentarer
Lena
Ja, det var en härlig långpromenad. Nyköping är en vacker stad med närhet till landet, och slottet slutar man aldrig att fascineras av. Kanske blir det en ny promenad i helgen?
Kram Lena
Trackback