Höghusens Nyköping

Nyköping har väl ingen direkt anledning att skryta över sina höghus. Internationellt sätt är de pyttesmå och även med svenska mått mätt står de sig ganska slätt. Med ett invånarantal på cirka 35 000 invånare har staden dock en allt större flora av höga bostadshus som kanske få svenska städer i samma storleksordning kan skryta med.
 
Först ut var punkthuset i Högbrunn.
 
 
1949 stod byggnaden färdig för de första hyresgästerna. Förutom en väldigt modern tvättstuga inhyste fastigheten Nyköpings första hiss. Denna var till glädje för stadens ungdomar som fann det spännande att åka upp och ned med denna, men till förtret för de boende och fastighetens portvakt.
Läs mer om fastigheten här.
 
Näst på tur var de åtta höghusen i Stenkulla som stod färdiga i början av 60-talet.
Nyköpingshems fakta om Stenkulla finns att läsa här.
 
 
2007 stod så de 16 våningar höga tvillingtornen vid idrottsplatsen Rosvalla färdiga. Med en fantastisk utsikt mot havet på ena sidan och en lika fantastisk utsikt över fotbollsarenan på den andra, var husen väldigt eftertraktade. Kostnaden kanske avskräckte många, men lägenheterna gick åt ganska fort.
Lite fakta om bostadsrättsföreningen Havsutsikten kan ni läsa här.
 
 
Det senaste och kanske sista? höghusbygget är Silotornet som med sina 17 våningar ståtar som Nyköpings högsta byggnad. I sommar står byggnaden klar för inflyttning och därmed är Lantmännens gamla silo med sina 18 cylindrar förvandlad till en modern och spännande bostadsfastighet som ryms i 9 av de ursprungliga cylindrarna.
Läs mer om silotornet här.
 
 
Som sagt, det återstår att se om Nyköpings politiker vill och vågar satsa på fler höga byggnader i stan. Jag som fascineras av skyskrapor och ser dem som ett spännande och ibland vackert inslag i stadsbilden, kan inte annat än tycka det är synd att "Segelhuset" mötte motstånd och lades till handlingarna. Med sina 20 våningar strax intill hamnområdet hade byggnaden blivit ett landmärke som många säkerligen funnit intressant.
Läs mer om Segelhuset i SN.
 
När nu grannstaden och lillebrorsan Oxelösund ser ut att få två 23-våningsskrapor, så vore det väl tusan om inte storebror tar sig i kragen och satsar på något högre. Det är aldrig kul att få stryk av grannen eller lillebror.
Läs mer om projektet här.


Kommentarer
Lasse Jansson

Det här var en riktigt kul betraktelse! Kryddad med bra bilder dessutom. Punkthuset på Högbrunn är av någon anledning något som det surrats mycket om och enda anledningen måste vara att det var "först ut".

Höghusen på Erikslundsvägen (HSB?) har kanske också en plats i denna förteckning? Eller är jag färgad sedan ungdomsåren då jag sommarjobbade åt HSB och hamnade titt som tätt under sommarveckorna. :-)

Svar: Kul Lasse.Jag fick faktiskt frågan på jobbet angående just de husen. De hade nog fått plats med tanke på punkthuset på Ahlbergers väg, men den byggnaden var först i sitt slag och därför med, även om de de anskrämliga husen i Brandkärr är lika höga. Lite nostalgi kanske, plus att en nära vän växte upp i punkthuset.
Stefan

2013-07-26 @ 13:44:47
URL: http://fotbollslasse.blogspot.com


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Nyköping genom kameran och lite till.

Bloggen kan förhoppningsvis sprida lite information om Nyköping och vad som finns att se och göra. Mina intressen för Photoshop kommer också att synas emellanåt.

RSS 2.0