Jag tänkte frångå mitt tema om Nyköping med omnejd och berätta lite om Stockholm...
...nja, inte om Stockholm i sig, men vårt årliga besök i vår vackra huvudstad.
Sedan flera somrar tillbaka har nämligen jag, frugan, syrran och hennes man tillbringat tre dagar i stan och utforskat nya områden, sett nya sevärdheter och utforskat nya hotell och restauranger.
Inför denna resa hade vi planerat in två besök på förhand, en båttur till Vaxholm och ett besök på Bergianska trädgården.
Nätterna tillbringade vi på Clarion Collection Hotel Tapto på Östermalm, inte långt från Stadion.
Som namnet antyder har hotellet en koppling till det militära. I närområdet finns bl.a. Försvarshögkvarteret och hotellet öppnade en gång för att härbärgera anställda och besökare därifrån. Nuförtiden övernattar också högvakten här, både innan och efter utfört ärende. Hotellet har också utställningar och motiv från Sveriges militära historia, från 1600-talet och framåt.
Hotellet rekommenderar jag verkligen. Området är lugnt, personalen mycket trevlig och som lök på laxen ingår både eftermiddagsfika och en trerätters middag i priset. Läs mer om hotellet
här.
Efter den första kvällens goda middag, tog vi så en promenad i området och hamnade vid Ryttarstadion och kände oss plötsligt som gåendes mitt bland bondgårdar och hagar i Nyköpings utkanter. En annorlunda känsla i en storstad. Mörkret började sänka sig när vi vandrade hemåt och solnedgången började färga byggnaderna i omgivningen och från hotellfönstret kunde vi skåda ut över en vacker himmel och som en bonus sågs flertalet luftballonger sväva tyst över himmelen.
Nu har jag egentligen gått handlingen före, ty innan vi anlände till hotellet tog vi en sightseeing-tur på vattnet, den s.k. "Under 15 broar". Det är Stromma-bolaget som arrangerar turen och den var lärorik på så sätt att de områden man passerar på E4:an högt över vattnet och de byggnader man traskar förbi på stan fick en historia. Tyvärr vad det lite blåsigt och inte särskilt varmt på sjön.
Förresten undrar jag hur många som vet att Stockholms vatten är uppdelat mellan Östersjön och Mälaren? Jag visste det inte, men var i Stockholm gränsen går vet jag nu. En och annat större fartyg kantade också vår väg. Läs mer om Strommas sightseeing-turer
här.
Fredagen var vikt för en tur ut till Vaxholm och nu var vädret lite mer gynnsamt och man kunde sitta på däck, njuta av solen och Stockholms vackra skärgård med alla dessa öar.
Vaxholm är en liten pittoresk och mysig småstad där man på någon minut kan ta sig från nytt till väldigt gammalt och ibland tror man sig befinna sig på rena landsbygden. Självklart är fästningen ortens stolthet och blickfånget för många turister.
Efter en god lunch med en kall öl i varje ben, som intogs på en brygga vid vattnet...
...så bar det hemåt med samma stopp vid ett antal mindre öar, omgivna av båtar i alla former och skriken från Gröna Lunds åkattraktioner. Läs mer om Vaxholm
här och
fästningen här.
Lördagen var hemresedag, men eftersom vi beställt tågbiljetter till kvällståget hann vi med vårt andra inplanerade besök, på Bergianska trädgården.
Bergianska trädgården anlades av Bengt och Peter Jonas Bergius på 1700-talets slut. Då fanns trädgården i kvarteret Resedan, mellan Karlsbergsvägen och Vasaparken. När bröderna dött donerades trädgården till Kungliga Vetenskapsakademin och 1865 flyttades trädgården till sin nuvarande plats vid Brunnsviken.
Parken som är mycket välskött kan se en flora av vanliga växter, krydd- och nyttoväxter i alla dess former och färger. Många är kända av de flesta, men många har åtminstone jag varken sett eller hört talas om.
Parken i sig är spännande och vacker, men det mest spännande och det mest vackra återstår att berätta om.
Första stoppet gjorde vi vid Victoriaväxthuset med dess stora utbud av tropiska nyttoväxter, tropiska växter som Lotus och världens största näckrosväxt, Victoria regia, med dess 3 meter i diameter och stjälkar på närmare 8 meter. Det är alltså den och inte prinsessan Victoria som gett namn till växthuset.
Växthuset håller förstås ett klimat som är anpassat efter de växter som finns där och som ni kan se på den sista bilden handlar det om tropisk fuktighet och i kombination med svensk sommarvärme, så var det inte bara på växterna det syntes pärlor av vatten...om ni förstår.
Skönt att komma ut i den svenska värmen för att svalka av sig och efter en god fika på Orangeriet begav sig färden till områdets norra delar med sin italienska terrass, japanska damm, rododendrondal och fejkade fjällmassiv.
Tycker ni det låter spännande med ett eget besök på Bergianska? Då ska ni vet att det bästa återstår att berätta om, Edard Anderssons växthus. Byggnaden är områdets största, uppfördes 1996 och har gett sitt namn efter grosshandlaren Edvard Andersson (1865 - 1936) som testamenterade sina pengar till Kungliga Vetenskapsakademin för att användas till en vinterträdgård med enbart växter från varmare klimat.
Denna oerhört vackra blomma har sin egen historia. Jätteknölkalla eller Amorphophallus titanum som den heter på latin, hör hemma i regnskogarna på Sumatra. Det mest spännande med denna blomma är att den bara blommar under någon dag och bara vart andra eller vart tredje år. Senaste gången var 2011, så eventuellt kan den blomma upp någon gång i år.
Tyvärr stod den inte i blom under vårt besök, men
så här ser den ut i full mundering.
Nedan ett axplock av de växter som finns att beskåda i detta gigantiska växthus.
Läs mer om Bergianska trädgården
här.
Därmed var årets Stockholmtripp till ända och med en promenad genom staden satt vi åter på tåget på väg mot Nyköping. Trots flera års besök i huvudstaden, inser vi att det finns åtskilligt kvar att undersöka. I Stockholm är det svårt att undvika kändisar. I detta fallet mötte vi Kicken från The Poodles, som vandrade längs gatan som en vanlig man med det långa ljuset håret fladdrande i stark kontrast mot den solbrända huden. Läs mer om Stockholm
här.