Bryggeriet

Bryggeriets historia sträcker sig tillbaks så långt som till 1280 då ett franciskanerkloster uppfördes på platsen och bedrev sin verksamhet till mitten av 1500-talet.
 
 
Från det att klostret revs fram till mitten av 1700-talet låg området ganska tyst, men då startade en yllefabrik och ett stärkelsebruk sin verksamhet. Byggnaden på bilden ovan uppfördes 1829 och är tämligen orörd på utsidan. Bryggeriet som gett området sitt namn började bedriva sin verksamhet på 1880-talet och höll på till slutet av 1960-talet. Nyköpings bryggeri slogs på sin tid ihop med Gribergs bryggeri och Linderbergs ångbryggeri och hade vid starten 20 anställda. Som mest jobbade här drygt 40 personer.
 
 
När verksamheten upphörde stod området i det närmaste tomt, men 1996 satsade kommunen på att låta Bryggeriet bli till ett kulturcentrum och området anpassades till de nya verksamheterna. Utvändigt har dock byggnaderna förblivit näst intill kontakta i sitt uppförande.
 
 
Idag är området som sagt vikt för kultur och här finns gallerier, här har konstnärer, teatersällskap, musikföreningar och hantverkare sin verksamhet. Det sjuder av liv i de gamla Bryggeriet och här kan man också på sommaren se olika föreställningar och marknader.
 
 
 
 
 
Läs mer om det moderna Bryggeriet och dess verksamheter här.
Trackback

Nyköping genom kameran och lite till.

Bloggen kan förhoppningsvis sprida lite information om Nyköping och vad som finns att se och göra. Mina intressen för Photoshop kommer också att synas emellanåt.

RSS 2.0