Årets första del 2

En annan årspremiär togs denna underbara påskhelg 2014...utegrillen togs fram...
 
 
...och detta nere vid Linudden dit frugan och jag hade sällskap på cykel av syster och svåger.
 
 
En härlig vårdag med en smak av försommar där grillen åkte fram och kläderna av...ja, inte alla snuskhumrar. Havet låg till en början spegelblank, men vinden började snart göra sitt för att det kvinnliga sällskapet skulle börja beklaga sig. Båtägarna brydde sig inte om den vind som stundtals fick damernas armar att knottra sig och otaliga var de båtar som gjorde årets premiärtur i farleden utanför udden.
 
 
Korven, ölen, kaffet och kaffebrödet gjorde susen och tankarna flög iväg till den analkande semestern. Efter ett par timmar i solen, mätta och belåtna skildes vi åt när syster och svåger skulle hem och förbereda kvällens middag (tack för inbjudan, det var gott), samtidigt som frugan och jag passade på att ta en kortare tur på Sörmlandsleden som passerar udden på sin väg mot Örstigsnäs och Strandstugeviken.
 
En trevlig sträcka att gå, kantad av vildvuxen terräng och fåglarnas kvitter.
 
 
Vid sidorna av stigen växte nyblommade växter tillsammans med utblommade...
 
 
...och just nyblommade växter mötte oss när vi tog cyklarna för att bege oss några hundra meter till naturreservatet vid Örstigs ridskola.
 
Vi denna tiden på året är området ett eldorado för alla som älskar vitsippor. Omgivningen formligen exploderade i ett hav av vita blommor som fick marken att likna nyfallen snö (minns ni att det snöade i Nyköping den 17:e april 2012?).
 
 
Inte bara de som älskar vitsippor kan möta sitt eldorado här. Även dendrokronologer (personer som mäter träds ålder genom att analysera årsringarna) borde få sitt lysmäte här. Gamla träd i olika former vittnar om ställets ålder och många träd har gjort sitt och lika många sjunger på sista versen. Man får lite av en urskogskänsla när man vandrar stigen fram.
 
 
Mycket folk var ute och promenerade denna dag och vem vill inte utnyttja försommardagar som årets påskhelg erbjöd i vår del av Sverige,
 
För att nämna lite fakta om Linudden blev området naturreservat 1947, inte minst tack vare sin rika flora. Förutom de berömda vitsipporna, kan den intresserade finna växter som lungört, underviol, vårärt och vätteros. Senare på året återfinns också hässleklocka, lundstjärnblomma, storgröe, storrams och strutbräken.
 
Fågellivet är också omfattande, även om man oftare hör än ser dem. Näktergal, göktyta och hackspettar kan man se tillsammans med ett stort antal sångfåglar. Längts ut i naturreservatet finns gott om sothöns, knölsvanar och skäggdoppingar.
 
Den mycket sällsynta och utrotningshotade vattenväxten grässvalting växer också stundtals i de grundare vattnen utanför vassruggarna.
 
Linuden ingår sedan år 2000 i de europeiska nätverket Natura 2000 som bevarar värdefulla naturområden.
 
(Fakta om Linudden är hämtad från Länsstyrelsens webbsida)


Kommentarer
Lasse Jansson

Fint fångade vårmotiv och nu när jag läser och tittar på bilderna inser jag att jag borde ta den del av Sörmlandsleden som du beskriver. Har ju hittills nöjt mig med att gå fram och tillbaka genom naturreservatet. Men å andra sidan är det bra att ha några stråk opromenerade så att man har något att se fram emot! ;-)

Svar: 8 km är slingan Örstigsnäs, Linudden, Strandstugeviken, Tyvärr har byggnationen på Örstig förstört en bit av sträckan, men den är väl värd att gå.
Stefan

2014-04-22 @ 20:42:35
URL: http://lassesfoto.blogspot.com


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Nyköping genom kameran och lite till.

Bloggen kan förhoppningsvis sprida lite information om Nyköping och vad som finns att se och göra. Mina intressen för Photoshop kommer också att synas emellanåt.

RSS 2.0