Årets första...
Tackar för tipset och den läggs till på "Att göra när man är i Nyköping"-listan
Och?
Året runt. Nu har jag precis avsmakat min näst senaste brygd. Typen är Pale Ale. Färgen svagt gyllenbrun. En ganska ordinär Ale om det inte vore för styrkan. 23 % alkohol. Jäst i 25 veckor. Intresserad?
Den ölen du drack i England var troligen brygd på ett industriellt bryggeri. Det betyder i verkligheten att den inte är hantverksmässigt gjord. I sin tur betyder det att inget kommersiellt (industriellt) bryggeri kan låta öl stå på jäsning i 6 månader. Du kan tänka dig vilken kapacitet de behöver i jästankar. Nej dom har olika metoder för att få upp alkoholmängden och det visar sig i den färdiga ölen då den rinner över läpparna för sin väg mot magen.
Men vid närmare eftertanke så tror jag att du smakade en av mina som låg på 14% när vi sågs i min trädgård. Jag tror det var så. Du minns den inte på samma sätt som din engelska för att hembrygd starköl smakar inte sprit. Den smakar öl och ger gelé i knäna samt slappa kindmuskler men det får man tåla.
Du utmanar mig så jag ställer undan någon flaska till dig. 19 liter skall gå till en "Haj å ivaj-öl" (hej och iväg) på en provning till hösten med ölsällskapet. 19 liter för att det ryms så mycket i ett Corneliusfat. Till det kopplar man kolsyra och tappas sedan som på krogen. Skälet till denna omväg är att när 25 % är uppnått så orkar jästen inte mer och således kan jag inte sekundärjasa fram kolsyra på flaskan efter tappning. Möjligen är ovanstående information onödig och i så fall ber jag dig glömma bort den.
Tack för bilderna, lisa för ögat