Svanviken

Förra helgen cyklade jag och frugan till Ryssbergen där vi vandrade, fikade och njöt av vädret. Det egentliga slutmålet med cykelturen var ännu ett av dessa outforskade områden som omger Nyköping, naturreservatet Svanviken.
 
Svanviken är egentligen hopväxt med det mer nära och mer kända Lindbacke man passerar på vägen mot Oxelösund. Trots alla år i och utanför staden, har varken jag eller frugan besökt området förut, men tack vare en av bloggens besökare (tack Lasse) fick jag nys om denna pärla.
 
Innan vi tog oss till naturreservatet satt vi på Ryssbergsbackens topp och tog en fika i det fina vädret och här såg vi de enda djur som förevigades på trippen.
 
 
Precis, inte så mycket att komma med, men ändå.
 

Svanviken ligger vid foten av Ryssbergsbacken och här tar man sig vidare på en uppbyggd led genom våtmarken och ut till ett fågeltorn från vilken man kan se fåglar av olika arter...nåja brukar se. Idag syntes bara måsar och de har vi nog av inne i centrala stan. Visst hördes kvitter och andra läten bland sumpskogen och utifrån våtmarkens vegetation, men de små rackarna vill inte visa sig.
 
 
Svanviken med sin areal på cirka 95 hektar omges av videsnår, klibbalkärr och sankängarna utanför är bevuxna med gräs och olika starrarter, men även av lite mer udda växter som kalmusrot, gul svärdslilja och jättegröe. Antalet noterade fågelarter som vistas i området uppgår till 120 stycken, varav 50 uppges som häckande.
 
Svanviken var förr en havsvik, men landshöjningen har genom åren förvandlat området till en våtmark. Bästa tiden på året för ett besök är april till juni. (Info från Länsstyrelsen)
 
Var Svanviken ligger får man en uppfattning om när man skådar värmeverket vid Idbäcken genom vegetationen.
 

Det är inte helt otroligt att man återkommer hit, framför allt med förhoppningen att få se skäggdoppingar, några av de ovanliga småfåglar som finns i området och inte minst någon av rovfågelarter som brukar skådas.
 
Ett par som besökte fågeltornet samtidigt berättade att man skådat både hök, vråk och falk. Tyvärr inte denna dagen, utan här fanns bara måsar, måsar och ännu fler måsar.


Kommentarer
Lasse Jansson

Men visst var det en helt OK promenad ut mot fågeltornet? Kul att läsa att ni tagit er till Svanviken även om själva skidbacken är mer iögonfallande (i alla fall på håll.) Jag hoppas komma ihåg platsen när våren kommit lite, lite längre. Samtidigt är det många ställen som "ska" besökas i närområdet så vi får väl se om ambitionerna är för höga och tiden för kort.

Svar: Jag besöker gärna Svanviken igen, men hoppas möta lite mer av de fåglar man denna dagen bara hörde.Vill helst någon av de rovfåglar som sägs besöka platsen emellanåt.
Stefan

2014-04-08 @ 22:10:44
URL: http://lassesfoto.blogspot.com


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Nyköping genom kameran och lite till.

Bloggen kan förhoppningsvis sprida lite information om Nyköping och vad som finns att se och göra. Mina intressen för Photoshop kommer också att synas emellanåt.

RSS 2.0