Ljusmätning

I väntan på bättre fotoväder finns det chans att experimentera lite och inte minst att upptäcka alla möjligheter en systemkamera har.
 
Jag ägnade några minuter åt att prova kamerans tre mätningsmetoder, för att se skillnaden med de olika metoderna.
 
De tre första bilderna är underexponerade med -1 steg för att göra bakgrund och underlag svart. Andra fasta inställningar är här f/5, ISO 100 och 26 mm. Det som skiljer sig beroende på metod är slutartiden som i turordning landade på 1/3s, 1/6s och 1/5s
 
MATRISMÄTNING
 
CENTRUMVÄGD MÄTNING

SPOTMÄTNING

Som ni ser ger en centrumvägd- och spotmätning nästan identiska resultat, medan matrismätningen skapade en betydligt ljusare ljuslykta.
 
I det andra försöket användes ingen exponeringskompensation och inställningarna var desamma som ovan, dvs f/5, ISO 100 och 26 mm. Här hamnade slutartiden på 1/5s, 1/5s respektive 1/3s.
 
MATRISMÄTNING
 
CENTRUMVÄGD MÄTNING

SPOTMÄTNING

I fallet med "de falska ölglasen" ser ni att glaset som mättes med spotmätning blev ljusare tillskillnad från ljuslyktan ovan, där matrismätningen skapade den ljusaste bilden. Tycker ni att detta med fotografering är lätt och att det bara är att gå ut och knäppa av några bilder i all hast? Glöm det!
 
För er som möjligen inte vet vad de olika mätmetoderna innebär, så kommer en kort, enkel och amatörmässig förklaring här:
 
MATRIS: Mäter ljuset i hela bilden.
CENTRUMVÄGD: Fokuserar mätningen på ett mindre område i mitten av bilden.
SPOT: Mäter en specifik punkt i bilden.


Kommentarer
Åke

Hur var smaken på "biran" vid olika mätningar ???

Svar: En "bira" smakar gott i alla ljusförhållanden, i alla väder och i alla former.
Stefan

2014-02-09 @ 23:16:55


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Nyköping genom kameran och lite till.

Bloggen kan förhoppningsvis sprida lite information om Nyköping och vad som finns att se och göra. Mina intressen för Photoshop kommer också att synas emellanåt.

RSS 2.0