Nyårspromenaden

Ett relativt nytt inslag i Nyköpings nyårsfirande är Nyårspromenaden. Jag tror det är andra, möjligen tredje året det arrangeras.
 
Klockan 15:00 inleddes det hela på Stora Torget, där ett kort tal av kommunordföranden hade lockat några hundra. Arrangörerna räknade dock med att flera tusen promenerade sträckan under de två timmar evemanget pågick. Det kan nog säkert stämma, för det var en strid ström av personer i alla åldrar som följde de dryga 1 000 marshaller som lyste upp den cirka 1 km långa väg som Nyårspromenaden sträckte sig.
 
 
Vid 15-tiden hade inte mörkret infunnit sig och kanske det hade varit mer stämningsfullt om vi hade avvaktat en timme och tagit promenaden då. Nåväl, ju mer tiden gick så lägrade sig dock mörkret och bringade fram ljusen i dess rätta element. Sträckan inleddes med, eller avslutades med, beroende på vilket varv man tog, med att de som ville tände ett eget ljus och placerade detta i en konstinstallation med namnet Änglar. För de som ville kunde man också köpa en fackla att medbringa på promenaden.
 
 
Utmed sträckan uppträdde också gycklare med sin speciella eldshow, en kör från Tessinskolan underhöll och utmed hela sträckan kunde man se tidsenligt klädda skådespelare från Nyköpings stadsteater som sklidrade personer från Nyköpings spännande historia.
 
 
Kyrkorna längs med promenaden var självklart öppna, likaså gallerierna vid Bryggeriet där man kunde skåda konst från flertalet av stadens konstnärer.
 
 
Avslutningen skedde vid brunnen på Westerlindska gården där man kunde slänga i en slant och önska sig något inför det kommande året. Pengarna som kastades i brunnen gick oavkortat till stiftelsen Min Stora Dag, som hjälper barn som drabbats av svåra sjukdomar, så jag hoppas att Nyköpingsborna var extra generösa denna dag.
 
Sammanfattningsvis var detta en ny upplevelse för mig och en trevlig sådan. Hoppas Nyköpings Nyårspromenad får en fortsättning och att ännu fler Nyköpingsbor upptäcker denna. Visst hade man kunnat hoppas på en snötäckt mark som gjorde stämningen än mer påtaglig och visst hade den gråmulna himlen kunnat ersättas med en molnfri från vilken stjärnorna ramade in ljusshowen på sitt eget lilla sätt.
 
 
 
 


Kommentarer
Lena

En mysig promenad, klart att vi ska gå i år också. Lärdomar av promenaden var att vi kan gå en halvtimme senare så mörkret hinner sänka sig och att vi tar med oss en termos glögg att värma oss med i kylan, eller hur?

Svar: En termos per skalle, eller....?
Stefan

2014-01-01 @ 16:30:25
Björn

En trevlig promenad som definitivt ska bli en tradition. Och som Lena säger...lite medhavd glögg nästa gång!

Svar: Plus att vi kanske senarelägger kvällens begivenhet med en halvtimme för att slippa stresskänslan?
Stefan

2014-01-01 @ 16:44:17
Leif

Fint arrangemang. Här i södern är det lite mer pangpang som gäller. En strandpromenad kan vara bra, norm,alt sett, men i år så varnar kommunen för kvicksand så det sket sig skulle man kunna säga.

Hoppas Malmö Kommun också kunde göra något som er nyårspromenad. Troligen hade den då ägt rum i en av våra parker och där vågar fan ingen gå efter mörkrets inbrott. Lyckliga ni i Nyköping.

Skall vi gå ut så är Lenas tips bra om inte bättre.

Svar: Ni där nere behöver väl lite ljus i tillvaron...har jag läst.Kommunen kanske inte har råd med något liknande, då allt annat ska sjösättas? Just nu lever ni ju på stöd.
Stefan

2014-01-02 @ 21:42:25
URL: http://huvudveck.wordpress.com
Leif

Jag kunde sagt "Gud ge mig stöd" men ateist som jag är gör jag inte det utan får söka stöd i valsystemet och normala människors nyktra syn på verkligheten och den förmodade framtiden om inget görs. Än är det inte försent att lämna efter oss ett arv värdigt namnet men det hastar med förändring.

Sjösättas hm. Man kanske skall kölhala efter sjösättningen. Vem halar och vem halas? Ett jävla hallaballo kommer det att bli oavsett laguppställning.

2014-01-02 @ 22:53:38
URL: http://huvudveck.wordpress.com


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Nyköping genom kameran och lite till.

Bloggen kan förhoppningsvis sprida lite information om Nyköping och vad som finns att se och göra. Mina intressen för Photoshop kommer också att synas emellanåt.

RSS 2.0