Från en kommun till en annan
Vi har i helgen haft besök från Malmö och som de värdar vi var, ville vi visa lite av vår vackra del av landet.
Nyköping har de besökt åtskilliga gånger, men inte orterna runt omkring och framför allt inte kommungränsen norrut och Nyköpings grannkommuner.
Därför hade vi redan i förväg bestämt att ta turen ut ur Nyköpings kommun, för att besöka ett av Södermanlands mest populära turistmål, Mariefred och Gripsholms slott. Väderkartorna hade visat sina symboler för moln och regnskurar, så vissa tummar hölls för att vädergudarna skulle spela meteorologerna ett spratt.
Det började inte särskilt bra, för knappt hade vi satt oss i bilen förrän tunga regndroppar landade på vindrutan. Suck, tänkte vi. Färden gick på gamla E4:an, ut ur Nyköpings kommun och in i Trosas. Strax efter Vagnhärad ligger Tullgarns slott och varför inte svänga in där när vi ändå passerar?
Det gjorde vi och nu hade regnmolnen skingrats och ersatts av lite ljusare och ett antal blickar av blå himmel. En riktig behaglig temperatur gjorde strosandet på Tullgarns ägor till en trevlig upplevelse.
Platsen där Tullgarn ligger har anor från 1200-talet. Stureborgen byggdes i slutet av 1500-talet och var den första slottsliknande byggnad som uppfördes här. Det nuvarande slottet stod klart 1727 och uppfördes av greve Magnus Julius De la Gardie (1674-1741). I det nuvarande slottet sägs rester av den gamla Stureborgen fortfarande finnas, grundmurar och källarutrymmen bl.a.
Slottet klarade sig helskinnat från ryssarna härjningar längs Sörmlandskusten tidigt 1700-tal. 1772 köpte staten slottet och har genom århundradena använts som ett kungligt sommarresidens.
Slottet och flera av byggnaderna i området är statliga byggnadsminnen sedan 1935 och själva slottet tillhör Sveriges elva Kungliga slott.
Inte bara slottet är ett intressant mål för turister.
I den stora parken finns en Engelsk park, annan prålig grönska, samt Tullgarns biologiska dammar. Dessa dammar är en avloppsanläggning som på ett biologiskt sätt renar avloppsvattnet från 150-200 personer dagligen.
Andra byggnader man kan skåda i och omkring parken är Kavaljersflygeln som uppfördes på tidigt 1800-tal och var ämnat för slottets kavaljerer.
Gården Bellevue ligger i början av den två kilometer långa lindallé som leder upp mot slottet. Gården uppfördes till hertig Fredrik Adolfs älskarinna 1788.
Orangeriet (uppvärmt växthus) uppfördes i mitten av 1800-talet, men togs ur bruk 1950. Idag finns här ett café och en butik.
Badhuset som ligger på en utskjutande udde uppfördes när Gustav V regerade i mitten av 1800-talet.
Man kan tillbringa många timmar i området om tid finns. Tyvärr har vi ännu inte besökt slottets innandöme och gått de rundvandringar som äger rum. Den dagen kanske kommer.
Vill ni läsa mer om Tullgarn kan ni göra det på Wikipedia och De kungliga slottens webbsida.
Det icke planerade stoppet var till ända och vår färd mot en ny kommun fortsatte, men mer om detta i kommande blogginlägg...
Kommentarer
Trackback