Midsommar 2014

Så var det då äntligen Midsommar igen, den svenskaste av svenska helger.
 
 
Traditioner ska man hålla på och inte ens ett litet kylslaget Nyköping med tunga moln i horisonten fick oss att avstå denna. Åtta stycken var vi som på cyklar trampade iväg till Örstigsnäs för att inta den traditionella sillunchen med allt som hör en traditionell sillunch till.
 
 
Lite kylslaget var det som sagt och en envis blåst gjorde att förväntningarna kanske inte var de man alltid hoppas på denna dag. Väl framme vid Örstigsnäs möttes vi av en tom strand och ett närmast spegelblankt hav och banne mig om det inte också var lä. Över förväntan med andra ord.
 
 
När solen tittade fram bakom de tunga molnen var det faktiskt riktigt behagligt. Snart dukades de medhavda matsäckarna upp och inbjudande stod snart sillburkar, färsk potatis, gräddfil, kall öl och lika kall snaps på parad framför våra sugna ögon. Den här lille gynnaren var snabbt på plats och spann sitt nät mellan kortbyxor och bord. Vad arten heter vet jag inte, men visst har den vackra färger i motsats till de traditionellt mörka man annars ser hos dessa kryp.
 
 
Jag kan meddela att den inköpta och lokala snapsen från Nils Oscar var riktigt behaglig och gav en efterlängtad värme i kroppen...Rekommenderas av er som är sugna på något nytt.
 
 
Värmen inombords fick vissa att längta efter årets första dopp. Vissa var i det här fallet två, även om badkläder var nedpackade i fler ryggsäckar. Nej, något badsug hade inte undertecknad...trots både snaps och öl innanför västen. De övriga badkrukorna hittade också de ursäkter för att slippa ta stegen ut i det kyliga vattnet. Strongt jobbat av de två tjejer som ändå utmanade vädrets makter, men även om de inte ville erkänna det så såg man på minspelet och hörde på stönet att vattentemperaturen knappast var av den badvänliga arten. De bägge tjejerna var också mycket riktigt snabbare upp ur vattnet, än de var i. Dock, bra jobbat tjejer!
 
 
Sillen åts upp, snapsen rann ned och snart var stämningen lite ystrare. Samtidigt började molnen skingras och solens trålar värmde snart allt mer...
 
 
...och detta faktum livade upp lite frusna kroppar och kombinationen värme och alkohol i lagom mängder får även vuxna att bli ungdomar ibland. Lite spel, lite lek och lite skratt följde därav.
 
 
Färdas man på cykel är det svårt att bringa med sig en allt för stor packning, både av utrymmesskäl och vikt. Den medhavda drycken tog slut till vissas förtvivlan.
 
Kunde Jesus förvandla regn till vin redan för 2014 år sedan, borde väl en modern svensk midsommarfirare kunna beveka högre makter och önska sig lite ädlare drycker i aluminiumförpackning, tänkte denna medelålders man...
  
 
...och banne mig om han inte lyckades.
 
 
En härlig, men trots allt lite kylslagen, dag på stranden närmade sig sitt slut och med betydligt lättare packning tog vi cyklarna och trampade de cirka 7 kilometrarna till stan, där nästa tradition väntade. Jordgubbstårta, denna gången hemma hos undertecknad och fru.
 
Därefter hade vi cirka en timmes paus, där var och en fick tid att duscha, byta om och packa väskor för kvällens sista begivenhet. Lekar, tävlingar och grillning.
 
På kvällen utökades sällskapet med två personer och under tiden att grillen fick en lagom temperatur, utnyttjade vi tiden till lite frågesport och tävlingar där sällskapet delades upp i två lag
 
 
Grillen antog sin rätta värme och det var skönt att stå med grilltången intill glöden...
 
 
...för nu samlades molnen på himmelen och de tätnade allt mer, med följd att utetemperaturen sjönk betänkligt.
 
 
Maten åts upp, den medhavda drycken intogs med glada miner och utanför lokalen vi hyrt började solen gå ner och gav de täta molnen de otroliga färger man egentligen bara kan se på himmelen...och möjligen hos tropiska djur från fjärran länder.
 
 
Lekarna fortsatte, både inomhus och utomhus. Frågesporten, vars frågor kretsade kring dagens traditioner, avhandlades med väldigt olika resultat och ingen lyckades pricka in alla rätt. Lagtävlingen som innehöll så skilda aktiviteter som ringkastning, yatzy och Mölkky vanns av laget där alla tjejer lyckats lottas in. Återigen dessa tjejer...
 
Mölkky är förvrigt ett spel som få av oss spelat innan och få av oss hört talas om. Spelet som har sitt ursprung i Finland genomfördes på asfalten utanför lokalen, allt medan solens sista strålar gömde sig bakom horisonten. Ett kul spel som säkert kan ta upp kampen med kubb som en del av vår Midsommartradition.
 
 
Midsommaraftonen övergick så småningom till Midsommardagen och ibland rinner tiden iväg snabbare än man tror. Med en sista hyllning till denna av svenska folkets kanske mest älskade helg...
 
 
...var det dags att städa undan och bege sig hemåt i natten. Årets längsta dag var avslutad och nästa var påbörjad när vi kröp till kojs...nöjda och glada över dagen som trots allt blev den lyckade vi hoppats på. Så länge inte regnet står som spön i backen, är och förblir Midsommarafton en dag för alla och som även utländska turister rankat som en av de traditioner man mest förknippar med Sverige.
 
Låt det också så förbli!
 
 
 


Kommentarer
Björn

En väldigt trevlig midsommar i trevligt sällskap. Kan inte bli bättre.....

Svar: Dessutom vaknade åtminstone jag pigg som en lärka dagen efter...fast lite trött kände man sig efter bara fem timmars sömn.Annat var det förr när man inte kände sig pigg förrän framåt onsdagen veckan efter.
Stefan

2014-06-22 @ 11:57:21
Lasse Jansson

Tack för en trevlig redogörelse för midsommarbestyren. Både text och bilder får mig att förstå att det inte gick någon nöd på er och att ni också valt ett fint ställe att börja dagen på. Samlingslokalen i slutet av berättelsen har jag däremot lite svårare att identifiera, men stan är stor och jag har långt ifrån besökt alla ställen... :-)

Svar: Nej, inte gick det någon nöd på oss. Värmen man kroppen inifrån och ut med goda drycker klarar man det mesta.Lokalen i fråga är en gammal panncentral i norra delarna av stan.
Stefan

2014-06-22 @ 20:29:36
URL: http://lassesfoto.blogspot.com


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Nyköping genom kameran och lite till.

Bloggen kan förhoppningsvis sprida lite information om Nyköping och vad som finns att se och göra. Mina intressen för Photoshop kommer också att synas emellanåt.

RSS 2.0