Figurer, verktyg, vapen, glas, urnor, vaser, köksgeråd, mynt, smycken, kläder och andra attiraljer från slottets storhetstid syns i montrar och uppbyggda miljöer. Berättarröster i de olika rummen går igenom slottets historia, bl.a. historien kring Nyköpings Gästabud.
Strax före jul 1317 var det som kung Birger bjöd sina bröder Erik och Valdemar på kalas. Ett kalas som slutade med att de kastades i slottets fängelsehålor. Detta gillades inte av folket som slutligen drev kung Birger från slottet.
I slutet av 1500-talet byggde dåvarande slottsherren, hertig Karl, om slottet och förvandlade det till ett skrytbygge med förgyllda tornspiror, överdådiga tapeter, glas och en stor fontän på själva borggården. Som mest jobbad 250 personer i slottet.
1665 förstördes stora delar av slottet vid en brand som ödelade stora delar av Nyköping. Man byggde aldrig upp slottet i dess dåvarande utseende och därmed förlorade också Nyköping sin plats som en av Sveriges viktigaste städer.
Delar av slottet har sedan dessa använts som sädesmagasin, fängelse, residens, uppfostringsanstalt och fattighus.
Nyköpingshus idag visar upp delar från både den medeltida borgen och hertig Karls renässanspalats. Bilden nedan visar just det palats som hertig Karl byggde upp och visst vore slottet en ännu större turistmagnet än idag, om nu inte branden ödelade byggnaden på 1500-talet.
Varje söndag håller muséet i Kungstornet öppet och mellan juni och augusti är det öppet varje dag och framför allt...det är fri entré.
Passa på att göra ett besök och ta del av det Nyköping många bara läst om i skolan. Det är väl värt att spendera någon timme här.