Minnen från Italien

Frugan och jag brukar ibland bjuda syskon med respektive på en middag som går i tecknen av en tidigare resa vi gjort. I helgen som gick bjöd vi därför in till en...
 
 
Tyvärr kunde inte min bror och flickvän närvara p.g.a. chansen att i sista stund få göra en prisvärd resa till...häpp, Italien och närmare bestämt Venedig.
 
Nåväl, syster och svåger tittade upp för en kväll med Italien som tema. Vi hade redan under resan i somras inhandlat lite drycker som var ämnade för detta tillfälle.
 
Välkomstdrycken bestod av den runt Medelhavet så populära Aperol Spritz (2 delar Aperol, 3 delar mousserande vin, fyll på med fruktsoda och toppa med is och apelsinskivor). Läskande och gott, men visst finns det en skillnad i att intaga denna ädla dryck vid Gardasjöns strand och en lägenhet i centrala Nyköping.
 
 
Därefter följde en förrätt, som bestod av Bruschetta med tomat & vitlökstopping. Ofta en populär och framför alt enkel rätt att tillaga. Till förrätten bjöds det på Birra Moretti, den populäraste italienska ölen. Den var dock beställd och avhämtad på Systembolaget i stan, men smakade lika gott för det.
 
 
Huvudrätten var en italiensk buffé, bestående av prosciutto, pancetta, salami, grillad kyckling, svarta oliver, grillad paprika, vindruvor, tallegio och en stark korv som inhandlats på Magnus kött & vilt i Nyköping. Vi förvarnades om att korven var stark och det var med en viss tvekan som övriga i sällskapet smakade av den. Helt i min smak och jag tror inte att de övriga såg den som allt för stark heller, även om en och annan svettpärla sågs rinna nedför kinden på vissa.
 
 
Till huvudrätten dracks det ett vin som inhandlades på en lokal vinodling i Italien. Campoleá heter det och är en ripasso från Valpolicella-distriktet. Ripassoviner jäser två gånger och gör därför vinet fylligare. Valpolicella är ett distrikt mellan Gardasjön och Verona och är ett av de mest kända vindistrikten i Italien. Detta vin finns, som jag förstår det, inte att köpa på Systembolaget, så här fick syster och svåger smaka på något de aldrig gjort och förmodligen aldrig kommer att göra igen.
 
 
Efter avslutad måltid var det meningen att nästa inköpta dryck från Italien skulle inmundigas, en äkta Limoncello, inköpt i en specialbutik i Garda. Den glömdes bort...illa, illa...men den står där och väntar på nästa tillfälle. Bara så syster och svåger vet det...kanske också bror och flickvän.
 
 
 
Kvällen förflöt med lite mer Aperol Spritz, chips och fotoförevisning med bilder från vår Italienresa i somras. Lite samtal och idéer om kommande resor och privata tillställningar, fördes också fram. Vi har lite att se fram emot de närstående veckorna, i jul- och nyårshelgen och till en och annan redan inplanerad resa under de kommande åren.
 
Kvällen förflöt, mörkret trängde sig på, ljusen spred en härlig värme, vintern närmar sig, men med saker att se fram emot så ska väl även den trista hösten och den långa vintern flyta på även i år.
 
 
Ps.
Bilderna som illustrerar detta blogginlägg är alla retouscherade med olika plugin-program och filter till Photoshop. Topaz Labs, Perfect Photo Suite och Photoshop filtren Ljuseffekter och Glas. Normalt använder jag aldrig plugins och filter till bilder jag publicerar, så det här var en engångsföreteelse i syfte att prova och förgylla.
 
 
 


Kommentarer
Björn

Ser ut som om kvällen varit trevlig med mycket god mat o dryck. Limoncellon har jag hört mycket om från olika håll men smakade tyvärr inte av den under Venedigresan. Ska ju vara redigt god sägs det.

Hoppas vi tillfälle att se bilder o kanske smutta på den gula vid annat tillfälle :-)

Svar: Limoncello är god och den står kvar på kylning. Den starka korven hade du gillat så mycket att det lilla hår du har kvar hade stått rätt upp.
Stefan

2014-10-16 @ 16:47:33
syster

Vi tackar och bugar för en trevlig kväll med mycket gott att förtära.

Svar: ...och nu väntar vi på en Tapas-afton
Stefan

2014-10-17 @ 17:38:40
Huvudveck

Björn, Limoncello finns på vårt eget Systembolag. Krossade italienska skorpor i botten, Lemoncurd på nästa lager och vispad grädde högst upp. Spill på ganska rikligt med Limoncello. Smaskens

Stefan. Plugga du på.

Svar: Limoncello finns att köpa i Sverige, men att köpa den direkt av tillverkaren är något helt annat. Receptet måste smakas av vid tillfälle.
Stefan

2014-10-27 @ 18:44:34
URL: http://huvudveck.wordpress.com


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Nyköping genom kameran och lite till.

Bloggen kan förhoppningsvis sprida lite information om Nyköping och vad som finns att se och göra. Mina intressen för Photoshop kommer också att synas emellanåt.

RSS 2.0