Kroatien: Brela och Baska Voda

Vårt hotell låg strategiskt placerat mellan de två små byarna Brela och Baska Voda. Det tog bara någon minut så var man inne bland restauranger, barer och affärer. Åt bägge hållen kantades strandpromenaden av badande och solande människor, allt i skuggan av bergsmassivet Biokovo.
Man kan sammanfatta det som så att vi shoppade och badade i Brela och åt våra middagar i Baska Voda.
 
Brela
 
Brela med sina cirka 1 800 bofasta är mer utspritt än grannbyn och byn klättrar också brantare uppför sluttningen. Utbudet av restauranger är inte lika omfattande och tempot är därför lite lugnare. Lite mysigare är det också, med den lilla hamnen och butikerna som kantar strandpromenaden.
 
 
Eftersom byn ligger inne i en bukt är det ofta lite lugnare här och passar badande småbarnsfamiljer lite bättre. För de som vill snorkla ger klipporna och den lite mer varierande naturen också större möjligheter att finna intressanta saker under ytan.
 
 
   
 
Baska Voda
 
Baska Voda med sina cirka 3 000 invånare är alltså större än grannen Brela och mer koncentrerad runt citykärnan. Här är också folklivet livligare, butikerna och restaurangerna fler och här finns också fler ställen att roa sig med för gammal och ung. Inslaget av ungdomar är därför större här och under högsäsong kan jag tänka mig att det är här de lite mer partysugna bosätter sig.
 
 
Baska Voda är också placerad längre ut än Brela som ligger mer i lä av de utskjutande uddar som finns. Här blåser det därför mer, men framför allt är det här man kan skåda fantastiska solnedgångar.
 
 
  
 
 
 
En av kvällarna bar jag med mig stativet för att försöka fånga vågorna med längre slutartid i syfte att skapa en silkeslen yta man bara kan få genom att förlänga slutartiden till ett antal sekunder. Tycker väl att slutresultatet blev ganska lyckat, men kanske inte som jag önskade. För er som aldrig försökt er på detta, kan jag meddela att kameran ser betydligt mer än våra ögon. Bilden ni ser nedan är tagen under ganska kompakt mörker, men ser med kamerans hjälp ut som en skymningsbild.
 
 
Det var alltså i Baska Voda vi åt våra middagar, då utbudet var större än i Brela. Åker ni till denna del av världen så rekommenderar jag restaurang Putnik, som ligger några kvarter från strandpromenaden. Mycket god mat och trevlig personal, samt väldigt humana priser.
 
Varje kväll tog vi oss hem till hotellet via strandpromenaden, där vi passerade några barer som låg på stranden och där folk satt med sina drinkar och öl i solstolar eller på medhavda badmadrasser. Så mysigt, så mysigt.
 
Alla passager längs promenaden var dock inte upplysta, så det gällde att passa var man satte ned fötterna. Inte förrän sista kvällen upptäckte vi att man kunde ta sig till hotellet genom att fortsätta gå på hamngatan några meter ovanför strandpromenaden. Lite enklare, men inte lika mysigt dock.
 
 
Nu har ni fått lite info om de två små byar som kantade vårt hotell. Det är väl egentligen inte så mycket som skiljer dessa turistorter från andra kring Medelhavet, förutom att stränderna inte är de långa sandstränder man kanske är van vid, utan byggda på sten av olika karaktär.
 
Vi hade blivit förvarnade och rekommenderade att köpa badskor för att inte trampa på vassa stenar, men detta gjorde vi inte. Varningarna var obefogade, då det fungerade bra att ta sig till och ut i vattnet...dock inte helt utan smärta ska erkännas.
 
Fortsättning följer...
 
Trackback

Nyköping genom kameran och lite till.

Bloggen kan förhoppningsvis sprida lite information om Nyköping och vad som finns att se och göra. Mina intressen för Photoshop kommer också att synas emellanåt.

RSS 2.0