Skottland: Edinburgh

Efter en befriande kort flygresa (drygt 2 timmar) och en lika befriande kort bussresa mellan flygplatsen och Edinburgh, anlände vi hotell Ibis Styles. Hotellet ligger centralt belägget, bara ett kort stenkast från den stora huvudgata som drar igenom de centrala delarna av staden.
 
Resans första utflykt var en rundresa i Edinburgh, men den avstods då vi anlände hotellet i samma veva som turen skulle ta sin gång. Resenärerna som anlände med flyget från Köpenhamn några timmar tidigare stod då redan och väntade vid hotellets entré. 31 stycken var vi som skulle ta oss runt i Skottland med Ölvemarks, 13 från Mellansverige som flög från Arlanda och 18 från södra Sverige som avreste från Kastrup.
 
Vi valde istället att slå oss till ro på rummen, packa upp, duscha och bege oss ut på en egen liten promenad i hotellets närområde.
 
Edinburgh med sina dryga 460 000 invånare, är landets näst största stad och ligger vackert belägen vid Floden Forth som mynnar ut i Nordsjön. Edinburgh ligger i låglandet och är landets huvudstad sedan 1437.
 
Staden präglas av stenbyggnader, varav cirka 4 500 är väl bevarade från förr och de centrala delarna Old- och New Town upptogs på Unescos världsarvlista 1995.
 
 
Den mest kända byggnaden är väl Edinburgh Castle som högt belägen syns över hela staden, men det finns gott om gamla kyrkor, museer och andra ståtliga byggnader att beskåda. Staden är därför inte helt olik Prag, dit vi reste på vår första busstur.
 
 
Skottarna är stolta över sitt land och sin historia. Det märktes inte minst på alla statyer som visade kända skottar och påminde om händelser i landets historia. Några kända personer som bodde i Edinburgh var Sir Arthur Conan Doyle (Sherlock Holmes) och J.K. Rowling (Harry Potter). Bland mer nutida kändisar återfinns Sean Connery och Ian Anderson (Jethro Tull).
 
 
Det finns givetvis mycket att berätta om Edinburgh, men under en kvällspromenad inkluderat en god middag på italiensk restaurang, hinner man inte utforska allt man kanske skulle vilja.
 
Den intresserade kan därför läsa mer om staden här
 
Augusti månad är en festivalmånad. Edinburgh-festivalen inkluderar en rad enskilda festivaler av olika karaktär och under denna månad mer eller mindre fördubblas befolkningen. Det märktes på stan, så vill du utforska Edinburgh lite närmare är augusti knappast den månad du ska resa dit. Vill du njuta av skådespelen på och kring dessa festivaler lär du inte bli besviken. En av resans höjdpunkter var ett av inslagen under dessa festivalveckor, men mer om detta i kommande blogginlägg om vår bussresa i Skottland.
 
 
Fortsättning följer...
.
 
 


Kommentarer
Lasse Jansson

Jag jobbar med en engelsman som varmt rekommenderat ett besök i Edinburgh (trots att han är engelsman och inte skotte). När jag ser bilderna förstår jag varför. Väldigt vackert och historiskt intressant!

Svar: Det är en fin stad som tyvärr inte hann utforskas som man kanske skulle velat.
Stefan

2015-08-18 @ 21:05:54
URL: http://lassesfoto.blogspot.com


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Nyköping genom kameran och lite till.

Bloggen kan förhoppningsvis sprida lite information om Nyköping och vad som finns att se och göra. Mina intressen för Photoshop kommer också att synas emellanåt.

RSS 2.0