Skottland: Stirling

Dag två avreste vi från Edinburgh för vidare färd mot nästa övernattningsort.
 
På vägen dit passerade vi en liten, men för Skottland historiskt betydelsefull stad, Stirling.
 
Långt innan vi nådde staden såg vi ett 67 meter högt monument resa sig över trädtopparna. Wallace Monument heter det och är byggt till minne av den skotske patrioten William Wallace som besegrade engelsmännen vid Stirling bridge år 1297. Namnet kanske inte är känt av alla, men nämner jag filmen Braveheart med Mel Gibson i huvudrollen har nog de flesta en liten aning om vem personen i fråga är.
 
Filmen i sig är dramatiserad, men innehåller en hel del fakta som överensstämmer med verkligheten. Bl.a. tillfångatagnadet av Wallace, dödsdomen för högförräderi och den brutala avrättningsmetoden med hängning, dragning och styckning.
 
 
Den mest berömda byggnaden i stan är Stirling Castle. På klippan där slottet är belägget, lät man redan på 1100-talet uppföra en slottsliknande byggnad, men slottet i dess nuvarande skepnad härstammar från 1400 och 1500-talet.
 
Från slutet av 1800-talet och ända fram till 1964 inhystes den militära grenen Argyll och Sutherland Highlanders här, men idag har slottet inte länge någon militär funktion.
 
Vägen upp till slottet är smal och brant, men kantas av intressanta och historiska byggnader. Föga förvånande kostar det pengar att gå in i själva slottet och de som inte är villiga att lägga en slant kommer bara in i själva förgården. Som så ofta, är platser som Stirling föremål för turister från när och fjärran och det blir ibland i lite stökigaste laget när folk trängs för att ta bilder på både byggnader och varandra.
 
 
Vi såg inte att vi hade tid att betrakta slottet från insidan, så vi började vår vandring nedför backen mot The Old Town. Strax nedanför slottsområdet ligger den medeltida kyrkan Holy Rude.
 
 
Kyrkan har en mycket vacker kyrkogård med otroliga och rikligt utsmyckade gravstenar, där den äldsta är från 1579.
 
 
Kyrkan i sig är Stirlings näst äldsta byggnad efter slottet och tillsammans med Westminster Abbey i London, den enda i sitt slag. Två av de som krönts i kyrkan är drottning Maria Stuart (1543) och kung James VI (1567). På kyrkans fasad kan man också se spår av de olika krig som härjat i området, bl.a. otaliga hål av muskötskott.
 
Här tog frugan och jag oss tid att gå in för att inandas historisk miljö och komma lite bort från de stora turistsamlingarna. Sanningen en mäktig upplevelse.
 
 
Går man vidare från Holy Rude och mot den modernare delen av Stirling, passerar man som sagt flertalet historiska och intressanta byggnader. På bilden nedan ses det gamla fängelset från mitten av 1800-talet.
 
 
En mycket intressant och vacker stad, där den riktigt inbitne skulle kunna tillbringa timmar. På resor som denna hinns detta dock inte med. Efter en lunch och en kortare titt i det stora shoppingcentret som ligger mitt i staden, var det dags att möta upp vid bussen.
 
Ska tilläggas att vi också hamnade mitt på en brottsplats, där män i vita overaller genomförde en undersökning efter en dagsfärsk händelse och i en buss bredvid satt civilpoliser och knappade på datorer och ringde i mobiler. Det var som att hamna mitt i ett avsnitt av CSI, men riktigt vad som hänt kom vi aldrig fram till, bara att två personer var förda till sjukhus.
 
Så kan det vara och nu bar det av till nästa ställe, men läs gärna mer om Stirling här.
 
Fortsättning följer...
 
 


Kommentarer
Lasse Jansson

Tror du att det kan ha varit Scotland Yard som torrövade?

Stirling, ett ortsnamn som gått mig förbi. Jag känner till ordet men då som förnamn på en brittisk racerförare. Stirling Moss, legendaren. Braveheart känner jag till bättre och dina tre bilder på det gamla tornet gillar jag mycket. Ser lite "Sagan om ringen"-aktigt ut.

Vi som är vana vid de sparsmakade svenska kyrkogårdarna häpnar ofta över mer storslagna gravprydnader. Jag är inte påläst kring skillnaderna kulturellt och historiskt. Däremot ser det ut som om en eller annan gravsten skulle behöva säkras så att den inte välter och skadar någon.

Svar: Besöker man platser som Stirling vill man ha mer tid på sig. Man är lite begränsad när man gör resor som denna.
Stefan

2015-08-18 @ 21:17:57
URL: http://lassesfoto.blogspot.com


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Nyköping genom kameran och lite till.

Bloggen kan förhoppningsvis sprida lite information om Nyköping och vad som finns att se och göra. Mina intressen för Photoshop kommer också att synas emellanåt.

RSS 2.0