Nyår 2014

 Nyårsafton 2014 kännetecknades av mildväder, en grå och trist himmel och ett inte så stämningsfullt väder.
 
Stämningsfullt var det dock på den nya tradition vi deltar i för andra året, Nyårspromenaden i de centrala delarna av Nyköping. Med start på Stora Torget följde vi de marshaller som kantade sträckan som gick längs med ån. Första anhalten var Nicolaikyrkan där vi och många med oss njöt av stillheten och den oerhört vackra interiören. Jag är ingen kyrklig person, inte ens troende, men medger att kyrkor är vackra och spännande byggnader.
 
 
Från Nicolaikyrkan bar det ned mot konstnärskvarteret Bryggeriet, där många konstnärer visade upp sina verk. Här var det så mycket folk att jag avstod att gå in i ateljéerna och valde istället att föreviga lite av det som fanns utanför.
 
 
Ned mot slottet stannade vi till vid ån och tittade en stund på de kanotister som iförda sina lampförsedda hjälmar paddlade fram och tillbaks i det isfria vattnet. Det såg så kallt ut, men kanotisterna verkade glada och vinkade glatt till de åskådare som gav dem glada tillrop.
 
 
Nu var det dags för en paus. Medhavd glögg pch pepparkakor. Kan man ha en trevligare och mer passande picnic en kväll som denna? Mycket vackrare utsikt kan man väl knappast ha i vår lilla stad.
 
 
Lite varmare i kroppen begav vi oss till andra sidan ån och upp mot slottet. Här möttes vi av en historisk person som satt på en pall och läste poesi i kylan. Vet ej vem personen föreställde, men ni som gått med på sommarens musikaliska rundturer, känner personen bakom masken. En välkänd profil i stan.
 
På borggården hördes musik av äldre årtal. Vi klev in på den stenbelagda gården och såg där eldslukare utföra sin show till tonerna av en mycket passande och mäktig musik. Ett mäktigt skådespel kort sagt.
 
 
Jag tjatar om stativ, men i lägen som denna önskar man att man hade sitt med sig. De tre bilderna nedan blev egentligen rejält misslyckade, men ändå lite intressanta. Lång slutartid fångade rörelsen i eldslukarens stav, men gjorde honom suddig. Nåja, lite effektfullt kanske det ändå blev?
 
 
En lång och trevlig promenad var så över och nu samlades vi hemma hos makarna Karlsson för en trevlig fortsättning på kvällen.
 
 
En 3-rätters middag intogs med välbehag och till den medhavd dryck.
 
 
En kavringsmörgås med lax, löjrom och annat gott, inledde måltiden. Till huvudrätt bjöds det fläskfilé efter ett recept ur Dogge Doggelitos grillbok och efterrätten ser ni på bild ovan. Allt sköljdes ned med öl, vin och banne mig om det inte slank ned en whisky till desserten. Jag tror det... :)
 
Mellan huvudrätt och efterrätt plockades spelet Trivial Persuit fram. Ett trevligt spel, men tidsödande och här stod bloggägaren och hans syster som ohotade segrare. Fan vet hur det gick till, men vann gjorde vi och det tämligen överlägset.
 
 
Tolvslaget närmade sig, det mousserande vinet öppnades och innehållet hälldes i glasen. Nedräkningen började och från fönstret i vår lägenhet såg vi ut över takåsarna och raketerna som lyste upp himmelen. Någon gång har jag gett mig sjutton på att ta mig upp på något av bergen i stan, för att med stativ och riktig utrustning föreviga fyrverkeriet på mer allvar.
 
När så 2014 övergick i 2015 höjdes glasen och det mousserande vinet rann ned i törstiga strupar och Ett Gott Nytt år ekade ut över innergården.
 
 
Normalt är jag numera en morgonmänniska, men när man går och lägger sig vid en tidpunkt då jag normalt går upp, kanske suget efter en tidigt frukost inte finns. De få timmarna av sömn känns faktiskt av i skrivandets stund, så det är tur att jag bara jobbade en dag för att nu gå in i en ny helg. Tänk de åren när man orkade fira både midsommar och andra högtider utan att sova på några dygn. Börjar man bli gammal,eller...?
 
Antalet flaskor på bordet tyder på att vi hade det festligt och det är huvudsaken. Nyårspromenaden är en trevlig tradition som i år samlade hundratals vandrare. Hoppas den lever vidare och samlar ännu fler Nyköpingsbor kommande år.
 


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Nyköping genom kameran och lite till.

Bloggen kan förhoppningsvis sprida lite information om Nyköping och vad som finns att se och göra. Mina intressen för Photoshop kommer också att synas emellanåt.

RSS 2.0