Fada Kvarn
Det fanns även andra intressenter om Enarens vatten som var starkare, nämligen Nävekvarns bruk.
Bruket stämde mjölnare Zetterblom i Fada, så projektet stoppades. Vattendomstolen ansåg att rätt utlopp från Enaren är mot Nävån och Nävekvarn, vilket Nävekvarns bruk hävdade. Nävekvarns bruk avgick här med segern, och mjölnare Zetterblom fick böta, därmed fick han också lämna sin kvarn till bruket. Nävekvarns bruk blev nu ägare av Fada kvarn.
Mjölnaren flyttade från Fada kvarn 1823 till Gälkhyttan, han dog 1829. Enligt dödboken: ”Vid arbete vid dammen och föll i”.
Den där mjölnaren hade nog inte 100% rent mjöl i påsen... Rätt fräckt att leda om vattnet tidigt i kedjan för att tillskansa sig det som kraftkälla för eget bruk. Vattendomar är knepiga, fråga kommunen som verkar ha en del bekymmer med det just nu.
Det är väldigt fint vid Fada Kvarn om man undantar det där förskräckliga röret. Du har skildrat det bra med bilderna. Det är fint vid Gälkhyttan också så jag förstår att herr Mjölnare tog sitt pick och pack för att bosätta sig där. Dammbyggen ska man dock lämna till bävrarna, de är som gjorda för det och tål att drutta i vattnet också för den delen. ;-