Jag startade rundturen vid den gamla Smedjan från anno 1787. Den används idag som glashytta och är öppen och i bruk mellan Valborg och Oktober. Nu var jag lite för tidigt ute och verksamheten hade inte hunnit igång, men jag trampade runt och insöp historia kring både hyttan och de gamla arbetarbostäderna i omgivningen. Alltid lika intressant.
Vandringen fortsatte upp till Bränneriet, där man började tillverka brännvin 1801. Verksamheten var igång fram till 1854 och som mest brände man 4 000 liter under ett år och det var 1817. Efter att verksamheten avstannat användes bränneriet till tvättstuga, bageri och slaktbod. Idag används det till ett året runt öppet vandrarhem.
Längre upp i backen ligger den s.k. "stan". Här bodde de anställda på gården i typiska statarlängor, men flera av byggnaderna är idag privata sommarbostäder och det brukar inte vara populärt att allmänheten trampar runt där. Därför vände jag och begav mig ned till Orangeriet.
1905-1907 uppfördes denna byggnad där det idag finns en restaurang, en trädgårdsbutik och lokaler för underhållning.
De finns givetvis mer att skåda i området kring slottet.
Det gamla mejeriet, rökhuset, snickeriet, kvarnen, kastellet m.m. Jag har besökt dessa vid tidigare tillfällen och det fanns inte riktigt tid att vandra runt och närmare beskåda dessa denna dag.
Därmed återstår själva slottet.
1328 uppfördes godset och den första ägarinnan var Birgitta Jonsdotter. Därefter har slottet sett ägare som mer namnkunniga adelsfamiljer som Grip, Gyllenstierna och Bondeätten.Den sista privata ägaren var Johan Gripenstedt som 1969 sålde huvudbyggnaden och orangeriet till Landstinget Sörmland. Marken hade sålts till samma ägare redan 1967.
Det finns många spännande detaljer på och omkring slottet. Trädgården ska kanske upplevas på våren när växterna står i full blom, men man kan ändå ana dess prakt när man vandrar runt bland planteringar och statyer.
Strax utanför slottsområdet ligger den stora ladugården från sent 1700-tal och en bit från denna ligger Nynäs gård som idag drivs av Öknaskolan på andra sidan Tystberga. Det nyligen uppförda djurstallet är med sina 250 djur, ett av de största i kommunen.
Allt har sin tid och det jag inte hann med idag, får bli en annan dag.
Dags att trampa vidare mot nästa anhalt. Läs gärna mer om Nynäs slott på
deras hemsida.
...fortsättning följer....