Fyren på Femöre

Man kanske inte ska göra jämförelser, men fyren på Femörehuvud är nog för Oxelösund vad Nyköpingshus är för Nyköping, ett landmärke och turistmål. 
 
 
1867 byggdes fyren och var i drift fram till 1972. Fyren som ursprungligen var placerad i en utbyggnad av fyrbostaden var till en början utrustad med en rovoljelampa, men ersattes i slutet av 1800-talet med en av fotogen. 1955 byggdes fyren som ses på bild ovan och då utrustades den med en gaslampa. Fyren automatiserades samtidigt och därmed avbemannades verksamheten. Länk
 
 
 
Sedan 2004 drivs fyren av Föreningen Femörefortet som också ansvarar för den intilliggande fästningen som numera är öppen för allmänheten och ett populärt utflyktsmål.
 
Fyrvaktarbostaden kan idag hyras för 1 000 kronor dygnet och den intilliggande fyrbiträdesbostaden för 600 kronor dygnet. Länk
 
Området är inte bara intressant ur historiskt perspektiv. Klipporna utgör också en välbesökt plats för sommarens sol- och badgäster. Tyvärr är det här, precis som på många platser längs med Sörmlandskusten. När badtemperaturen är tillräckligt hög, har algblomningen precis tagit fart och svept in kusterna i sin gröna sörja.
 
  
 
Jag personligen tar gärna cykeln till denna kustens pärla, på sommaren utrustad med matsäck, badbyxor och sololja. På våren enbart utrustad med lite fika och kameran nedpackad. Dagen som var visade en blå himmel, lite blåsigt, men en temperatur som ändå var beghaglig. Dock längtar jag till sommaren när man kan ta ett svalkande dopp efter de dryga 15 kilometerna på cykel, dock inte i pölarna som ses bland bergsskrevorna efter det myckna regnandet. 
 
 


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Nyköping genom kameran och lite till.

Bloggen kan förhoppningsvis sprida lite information om Nyköping och vad som finns att se och göra. Mina intressen för Photoshop kommer också att synas emellanåt.

RSS 2.0