Julmarknad på Öster Malma

Det var en strid ström av bilar som i söndags ankom Öster Malma och dess julmarknad. Samtliga parkeringsplatser var fulla redan när vi kom och de tillfälliga platser man anordnat för stunden fylldes snabbt med besökare från olika håll. Ändå sades det bland stånden att lördagen hade sett ännu fler människor.
 
 
Jag hade tänkt föreviga marknaden i bilder, men ibland ser man inte skogen för alla träd och lite så var det också här. Så mycket folk omöjliggör fotografering om det var just själva marknaden och inte den vackra omgivningen jag ville föreviga.
 
Det får därför bli lite text istället.
 
Utanför gårdsbutiken ägnades ett antal minuter åt tre mycket exotiska och söta djur, alpackor. De inte bara är söta, utan låter så ynkliga när de piper att man bara smälter. Här var det inte lika fullt med besökare, så här fanns det tid att fota lite.
 
 
 
Det var en vacker, men kall dag. Det blev premiär för understället och det satt minsann inte i vägen. Samtliga av Öster Malmas byggnader var öppna för dagen och i lokalerna hade lokala och mer långväga försäljare satt upp sina stånd.
 
 
Öster Malma är ju Jägarförbundets område och mycket av det som såldes var förstås förknippat med det man får ut av djur. Här såldes vinterkläder av hög kvalitet, korv, skinka, ost, kött från lokala gårdar, hemmagjord senap, chutney, olja, saft, bröd som tillverkats i trakten och så förstås en mängd med julattiraljer i olika storlekar och utformning.
 
För min del blev det ett par korvar av vildsvins- och renkött, två sorters ostar som tillverkats i området, hembakat bröd och så lite i mitt tycke fina julservetter. Det ska sägas att det inte är billigt på marknader som denna, men tillskillnad från de knallar som slår upp sina stånd på festdagar och säljer en massa billigt krafs, så är det som säljs här hemmagjort och av mycket. hög kvalitet.
 
 
Cirka en timme var vi på marknaden och det kändes som att det räckte. Ni som rest och besökt kända platser, vet att man ganska snart är mätt på den trängsel som uppstår och så kändes det även här. Lunch eller fika blev det inte tal om, då köerna ringlade långa i de byggnader där man kunde införskaffa detta. Nu gjorde det inget, även om stelfrusna fingrar hade mått gott av att värmas runt en varm kopp kaffe.
 
För första gången fick jag se slottets interiör, då detta var öppet för allmänheten. Här serverades kaffe och här hade de som dragit vinstlotterna ställt upp sina bord som dignade av diverse julprydnader. Någon gång hoppas jag kunna besöka slottet under mer normala former och gå omkring och insupa lite kultur och fota i lugn och ro, kanske nästa sommar...?
 
Öster Malma i sig har anor från 1500-talet, då det uppfördes ett säteri här. Själva barockslottet är från 1600-talet och har kvar sin ursprunliga form än idag. 1993 förvärvade Svenska Jägarförbundet anläggningen, efter att ha arrenderat den sedan 1947.
 
Idag kan man hyra slottet för fester, det anordnas middagar och i slottsflyglarna finns ett vandrarhem. Vandrarhem finns det också lite längre bort på ägorna där också lunchrestaurang och café finns för de sugna.
 
Öster Malma är definitivt ett besöksmål man kan återvända till många gånger, men nog föredrar jag ljumma sommarvindar framför den iskalla vinterblåsten. Dock ett trevligt besök, även om det ska vara snö på julmarknader.
 


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Nyköping genom kameran och lite till.

Bloggen kan förhoppningsvis sprida lite information om Nyköping och vad som finns att se och göra. Mina intressen för Photoshop kommer också att synas emellanåt.

RSS 2.0